Toekomstplan Gaasperplas

Het toekomstplan voor de Gaasperplas is akkoord met het college van B&W van Amsterdam. Het park wordt opgeknapt en aantrekkelijker gemaakt voor mens en natuur. Het wordt een plek waar van de natuur kan worden genoten, gerecreëerd en gesport.

Het huidige Toekomstplan Gaasperplas is een kader, de plannen moeten nog verder uitgewerkt. Bij de verdere uitwerking worden bewoners en andere parkgebruikers betrokken. Naar verwachting kan er in 2023 gestart met de eerste werkzaamheden.

Rondje Gaasperplas

Met het budget dat nu beschikbaar is, wordt eerst het rondje Gaasperplas voor fietsers en voetgangers gedaan. Dit wordt een aaneengesloten fiets- en voetpad rondom de plas. Wandelaars en fietsers hoeven dan niet langer de rijbaan te gebruiken. De aanpassingen aan het fietsnetwerk dragen bij aan een betere oriëntatie, met zicht op de plas. Verder wordt met de aanleg van de zwempoelen een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de recreatiemogelijkheden. En ook de hoofdentree wordt aangepakt.

Schaduw

De speelweide bij kinderspeelparadijs Ballorig wordt uitgebreid met sport- en spelfaciliteiten. Er komen bomen bij, voor meer schaduw en voor kinderen komt er een speel- en klimbos.

In het ontwerp zijn 2 nieuwe zwemlocaties opgenomen aan de noordkant, waarvan er 1 een zwemstoep krijgt. Zo kunnen gehandicapten ook gemakkelijk bij het water komen.

Wandelrondje

Aan de zuidkant komen meer wandelroutes, zodat ook hier een wandelrondje ontstaat. Het ruiterrondje om de plas wordt hersteld en er komt een brug ten zuiden van het bastion waar kano’s onderdoor kunnen varen. De waterlopen in het Floriadeterrein worden dan toegankelijk voor kano’s en kleine roeibootjes.

Barbecueën aan de Gaasperplas kan straks binnen aangegeven zones, met vaste barbecues en speciale afvalbakken voor kolen. Bij de weide aan de westkant wordt ruimte vrij gemaakt voor pop-up evenementen en cultuuruitingen.

Biodiversiteit

Het park wordt verdeeld in zones. In de natuurzone heeft de natuur voorrang. De biodiversiteit en natuurbeleving worden vergroot. In de recreatiezones is plaats voor de toevoeging van sportvoorzieningen en zwemlocaties. Deze zones vallen grotendeels samen met de plekken waar nu al meer recreatievoorzieningen zijn en waar evenementen zijn toegestaan.

Natuurzone

De natuur en de biodiversiteit worden vergroot door in de natuurzone de variatie aan planten door meer water en zonnige natuurvriendelijke oevers te maken. Voor de vogels komen er meer planten met bessen en voor de insecten meer bloemrijk gras. Voor vleermuizen wordt langs het zuidelijke bromfietspad vleermuisverlichting aangebracht. Aan de noordoostkant wordt een deel van het park teruggegeven aan de natuur. door het gebied in het broedseizoen ontoegankelijk te maken voor bezoekers.

Het volledige plan is hier te vinden.