Solliciteren kun je leren bij de Talentenvijver

Jaya Student Talentenvijver. April 2024

‘Goed luisteren en heel specifiek antwoord geven. Dat heb ik zeker geleerd tijdens onze sollicitatietrainingen. Ook is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Dan gaat het solliciteren je gemakkelijker af.’ Aan het woord is Jaya Singodikromo. Hij is zestien jaar en studeert aan de Talentenvijver in Amsterdam Zuidoost.

De Talentenvijver is een project van Zuidoost City in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarbij ambitieuze ROC studenten met hulp van het bedrijfsleven de kans krijgen om versneld hun MBO4 te halen. Zuidoost City biedt intensieve (zakelijke) coaching en koppelt de jongeren aan partners van Zuidoost City om afstudeeropdrachten te maken, stagedoelen te behalen en om werkervaring op te doen. Sollicitatietrainingen zijn een essentieel onderdeel van de opleiding.

Uitdaging
Jaya Singodikromo is in februari begonnen met zijn studie aan de Talentenvijver. ‘Mijn middelbare schoolcarrière begon op het VWO en eindigde met een Mavodiploma. Daarna ging ik naar het ROC en koos voor de studie Handel en Ondernemen op niveau 4. Ik kon er mijn draai niet vinden en vroeg een gesprek aan met de leerjaar coördinator. Hij raadde me de opleiding Junior Accountmanager bij de Talentenvijver aan omdat het me meer uitdaging zou bieden.’

Bij de Talentenvijver zit Jaya Singodikromo op zijn plek. De zakelijke omgeving bevalt hem en hij leert veel. ‘Neem de sollicitatietrainingen,’ zegt hij. We oefenen het solliciteren door middel van rollenspellen met onze begeleider Dite Van Esser. Dat is heel professioneel. Zij komt uit de praktijk en heeft heel veel kennis. Het is heel leerzaam om met zo’n ervaren coach een sollicitatietraining te doen.’

Sollicitatietraining
De studenten van de Talentenvijver gaan na de zomervakantie stagelopen. Om goed beslagen ten ijs te komen, krijgen de studenten een intensieve sollicitatietraining. Ze krijgen begeleiding bij het vinden van een stageplek, het maken van hun cv’s en bij het perfectioneren van hun sollicitatiebrieven. Ook doen de jongeren rollenspellen zodat ze zich in kunnen leven in een sollicitatiegesprek.

Het is van belang dat de studenten zich goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek. De vacature moet in hun hoofd zitten, ze moeten de functie-eisen kennen, ze moeten het bedrijf op internet hebben gecheckt en ze moeten op tijd en in gepaste kleding bij het bedrijf aankomen. Het is belangrijk dat de studenten zich open opstellen en goed hun eigen kwaliteiten naar voren kunnen brengen. Daar helpen de coaches van de Talentenvijver hen bij.

‘Het is belangrijk om je te realiseren hoe je overkomt,’ legt Jaya Singodikromo uit. ‘Je leert welke vragen je kunt verwachten en hoe je je kwaliteiten kunt onderbouwen zonder te overdrijven. Goed luisteren, oogcontact houden en positief overkomen zijn van belang.  Je kunt dat allemaal oefenen in een rollenspel.’

Stage
Jaya Singodikromo wil zijn opgedane kennis graag inzetten voor een stageplek bij een sportschool. ‘Ik hoop dat dat gaat lukken. Ik train zelf vijf dagen in de week bij een sportschool en later wil ik graag mijn eigen sportschool. Bovendien heb ik best veel werkervaring. Ik heb verschillende bijbanen gehad en werk twee dagen in de week in de winkel van mijn vader.’

‘Bij het trainen heb ik doorzettingsvermogen nodig en in de winkel zijn goede communicatie skills, klantvriendelijkheid en inlevingsvermogen van belang. Ik denk eerlijk gezegd dat het, zeker met deze opleiding, wel goed gaat komen met mijn stage. Ook zie ik mijn toekomst met vertrouwen tegemoet.’