Meer diversiteit in de ICT

Dorder - Servet, M.R. (Marianne)

‘Wij geven organisaties toegang tot ICT-talenten. Onze focus ligt op het (om)scholen van zwarte vrouwen maar wij ondersteunen ook niet-zwarte vrouwen en mannen bij hun verkenning, (om)scholing en/of groei in de ICT. Wij streven naar kwaliteit in onze programma’s waarbij we een diverse groep deelnemers verwelkomen.’

Aan het woord is Marianne Dorder-Servet, oprichtster van Stichting Zwarte Vrouwen voor Technologie (ZVVT). Ze studeerde Informatie-, Dienstverlening en Management, Informatiewetenschappen en Business IT & Management en is alumni van de HvA, InHolland en de UvA. Sinds 2005 is ze werkzaam in de ICT/Informatiemanagement.

Impact
‘In mijn vakgebied mis ik diversiteit,’ zegt Marianne Dorder-Servet. ‘Het aantal vrouwen in de ICT en vooral het aantal zwarte vrouwen blijft achter. Om daar verandering in te brengen, heb ik in april 2021 de Stichting Zwarte Vrouwen voor Technologie opgericht. Ik vind het daarbij ook belangrijk om het gesprek over de impact van ICT en de carrièremogelijkheden binnen de gemeenschap te activeren.’

ZVVT is een zelfvoorzienende landelijke organisatie, gevestigd in Amsterdam Zuidoost en geleid door drie vrouwen die in de ICT werken. Marianne Dorder-Servet: ‘Het is een dynamische organisatie die dicht bij de bevolking staat en sterk verbonden is met de community in Amsterdam Zuidoost en met diverse landelijke doelgroepen.’

‘Stichting Zwarte Vrouwen voor Technologie is een van de weinige organisaties in Nederland die zich sterk maakt voor meer genderdiversiteit én culturele diversiteit in de ICT. Onze missie is: Meer zwarte vrouwen in de ICT, het verbeteren van de sociaaleconomische positie van zwarte vrouwen en het helpen oplossen van het personeelstekort van ICT’ers binnen organisaties.’

Partner Zuidoost City
Vorig jaar heeft Stichting ZVVT twee ICT-events georganiseerd in Amsterdam Zuidoost. ICT-experts vanuit het hele land kwamen naar Zuidoost om bewoners te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT. Stichting ZVVT heeft daarmee meer dan tweehonderd mensen weten te bereiken.

Marianne Dorder-Servet: ‘Ook hebben we vorig jaar veertig personen toegelaten tot ons ICT-carrièreprogramma. 91% van hen was HBO- en WO-afgestudeerd 76% waren zwarte vrouwen en 24% waren niet-zwarte vrouwen en mannen. De drie meest gekozen functieroutes waren data analist, functioneel beheer en software developer. We hebben tevens een mentor- en sponsorprogramma ontwikkeld voor ervaren en startende ICT’ers. Zo leveren we een bijdrage aan het tekort aan ICT’ers en verhogen we tegelijkertijd de integratie van zwarte vrouwen in de ICT-sector.’

Onlangs is Stichting ZVVT partner geworden van Zuidoost City. ‘Wij willen nog meer verbinding met bedrijven en bewoners in Amsterdam Zuidoost,’ legt Marianne Dorder-Servet uit. ‘Wij kunnen elkaar wederzijds versterken. Dat is belangrijk.’

Op 24 mei 2024 organiseert Stichting Zwarte Vrouwen voor Technologie haar derde ICT-event: Unlocking Hidden Talents. Marianne Dorder-Servet: ‘Wij streven ernaar om onze ICT-events altijd in Zuidoost te houden. Met als doel meer toegankelijke, zichtbare en stimulerende ICT-activiteiten voor de bewoners van Zuidoost waarbij zij kennis opdoen, netwerken en experts ontmoeten die hun carrière in de ICT vooruithelpen. Onze ICT-events zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen ongeacht afkomst, gender en ICT-ervaring. Hou voor meer informatie vooral onze website www.zvvt.nl in de gaten. Voor meer informatie: info@zvvt.nl of 0628864556.