Eerste stap voor een duurzaam warmtenet in Zuidoost gezet in Amstel III

In de verduurzaamheidsslag van Amstel 3 besprak de gemeente Amsterdam op 13 januari de eerste versie van het warmteplan met vastgoedinvesteerders en duurzaamheidsprofessionals. Het warmteplan behelst o.a. een voorstel voor een lage temperatuur warmtenet uit restwarmte van datacenters, een bodeminterventieplan en aangescherpte BENG-eisen. Het belangrijkste gespreksonderwerp was de uitgesproken mogelijkheid om collectief aan te sluiten op het lage temperatuur net met restwarmte van de datacenters. 

Een handreiking voor investeerders

Tamara Smit, gemeente Amsterdam, is initiatiefnemer van deze bijeenkomst en geeft aan hiermee een hand uit te reiken aan de ontwikkelaars. “We hebben dit eerste warmteplan ook geschreven voor de investeerders zodat er gebouwd kan worden. Ik hoop vandaag kritische vragen te krijgen daar waar er onduidelijkheden zijn.” In de bijeenkomst blijkt dat niet alle investeerders het warmteplan zien als helpend; het zou te veel dwingen om aan te sluiten op het lage temperatuur net terwijl er ook andere (collectieve) duurzame oplossingen zijn. Gaandeweg kwamen de partijen meer bij elkaar en zijn er afspraken gemaakt voor het vervolg. 

Warmteplan Amstel III draagt bij aan verduurzaming van heel Zuidoost 

In 2040 wil de stad volledig aardgasvrij zijn en Zuidoost zelfs energieneutraal. Zuidoost voldoet echter nog lang niet aan de nieuwe eisen van het rijk. Met dit warmteplan zorgt de gemeente Amsterdam ervoor dat er een nieuw en duurzaam warmtenet kan worden aangelegd in Zuidoost. Een net dat begint met de restwarmte van datacenters en op termijn aangevuld kan worden met andere duurzame oplossingen zoals aquathermie en geothermie. 

Om Amstel III duurzaam te ontwikkelen én een start te maken voor een duurzaam warmtenet voor heel Zuidoost, heeft het college op 15 december het besluit genomen over het warmteplan voor het Paasheuvelweggebied. Op dit moment ligt het warmteplan ter inzage. Reageren kan nog tot 15 maart dit jaar. In de loop van 2021 wordt ook voor Bullewijk en Arena Poort een vergelijkbaar tweede warmteplan naar het college gebracht.

Investeerders uit Amstel III en Arena Poort kunnen bijdragen aan de realisatie door hun ontwikkelingen aan te sluiten op dit warmtenet. 

Collectief warmtenet heeft de voorkeur

Het merendeel van de energiepartijen wil meewerken aan een collectief en duurzaam warmtenet dat verbonden wordt aan het bestaande warmtenet. Wel vinden zij dat de gemeente actie moet ondernemen; investeer voor de aanloopkosten in een collectief systeem om risico’s af te dekken en neem de lead in de samenwerking aan een collectief net. Een meerderheid van de aanwezige vastgoedpartijen zien ook meerwaarde in een collectieve duurzame warmteoplossing. Dit kan ook een samenwerking tussen vastgoedpartijen zijn. Wel zien ze het risico dat de eerste partijen te veel moeten betalen als ze aansluiten op dit net, terwijl latere partijen een betere prijs krijgen omdat er dan al een infrastructuur is. 

Gemeente Amsterdam is aan zet  

Gemeente en vastgoedpartijen gaan op korte termijn onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze aanloopkosten te overbruggen. Bij succes zal de eerste stap gezet worden in de verduurzaming van het warmtenet van heel Zuidoost! We houden u op de hoogte van deze verduurzaming via onze kanalen.  

Meer weten?
Wilt u meer weten over deze ontwikkeling of als bedrijf ook aansluiten op dit duurzame warmtenet? Neem contact met ons op via info@zuidoostcity.nl