Succesvolle masterclass Inclusief ondernemen & leiderschap

Masterclas inclusief ondernemen en leiderschap

Op 19 september nam een diverse groep partners van Zuidoost City deel aan de masterclass Inclusief ondernemerschap & leiderschap. Sprekers Rahma el Mouden (Zuidoost City), Achmed Baâdoud (MKB Amsterdam) en Rifai Leiwakabessy (Gemeente Amsterdam) namen de genodigden mee in de kansen en uitdagingen met betrekking tot inclusiviteit binnen Amsterdam Zuidoost. Daarna was er ruim de tijd voor het stellen van vragen en het voeren van inspirerende gesprekken onder het genot van een uitgebreide lunch.

Vertegenwoordigers van de volgende bedrijven en onderwijsorganisaties waren aanwezig: Golfcentrum De Hoge Dijk, JAN© Accountants en adviseurs, OSB, Rabobank, ROC Amsterdam, WYNE Strategie & Innovation, TEM, Zwarte Vrouwen voor Technologie, WSP, Inclusief Werkgeverschap, PSO & Social Return, Zaich! Taalservice Duits.

Zonder inclusiviteit ga je het niet redden
Rahma el Mouden, voorzitter van Zuidoost City schetste kort de rol van Zuidoost City. ‘Het op de kaart zetten en het benadrukken van de kracht van Amsterdam Zuidoost is een van onze kerntaken. Zuidoost City heeft bovendien een belangrijke taak in het leggen van verbindingen binnen het stadsdeel. We leveren ook een essentiële bijdrage aan een inclusieve gebiedsontwikkeling. Het DNA van Zuidoost moet behouden blijven. Huidige bewoners en lokale ondernemers moeten optimaal kunnen profiteren van de ontwikkelingen binnen het stadsdeel.’

Rahma el Mouden is founder van de MAS groep. MAS is met zeshonderd medewerkers actief binnen een aantal disciplines: MAS Facilitair, MAS Zone 3 en MAS Zorg. ‘Als je niet inclusief onderneemt, ga je het in Zuidoost niet redden,’ zegt ze. ‘Een goede leider heeft oog voor alle lagen in de organisatie. Een goede leider neemt ook iedereen mee in de ontwikkelingen en doelstellingen van het bedrijf. Je moet samenwerken en betrokken zijn bij je medewerkers en je klanten. Je moet er voor hen zijn.’

Volgens Rahma el Mouden moet je blijven investeren en innoveren in je bedrijf. ‘Maar,’ zegt ze, ‘benut vooral ook het talent binnen je eigen bedrijf. Laat medewerkers groeien, benut hun potentieel. Geef iedereen een kans.’ Dat geldt ook voor de mensen buiten je eigen bedrijf. ‘Er staan te veel mensen aan de kant. Er zijn te veel mensen zonder werk. Rahma el Mouden: ‘Biedt ze een stage. Maak ze bewust van de kansen die ze hebben. Laat ze meedoen. Dan komen we verder, ook in Zuidoost.’

Diversiteit is kwaliteit
Achmed Baâdoud sluit zich volledig aan bij het standpunt van Rahma el Mouden. ‘Veel mensen denken dat ze niets kunnen,’ zegt hij. ‘Maar dat klopt natuurlijk niet. Wij moeten daarom slim verbinden en buiten de lijntjes durven te kleuren.

Als wethouder in Nieuw West slaagde Achmed Baâdoud erin om heel veel mensen te activeren. ‘Mensen die jarenlang passief langs de zijlijn stonden, werden verkeersregelaars, beveiligers en hosts. Wij zagen hun talenten en moedigden hen aan in actie te komen. Doordat ze zich gezien en gehoord voelden, ontwikkelden ze zich verder. Dat resulteerde in vaste banen en werkplezier wat het stadsdeel ten goede kwam.’

‘Voor economische groei hebben we migranten nodig,’ gaat Achmed Baâdoud verder. ‘Diversiteit is kwaliteit. Er zit zoveel talent in alle lagen van de bevolking. We moeten een tandje bijzetten en niet achteroverleunen. Biedt daarbij ook de mensen die nog geen diploma hebben de mogelijkheid om alvast mee te doen in het arbeidsproces.’

Inclusief ondernemerschap en leiderschap moeten we zelf gaan agenderen. Wijs niet naar elkaar maar help elkaar. Het bedrijfsleven, de onderwijsinstellingen en de bewoners moeten samenwerken. Op hbo-niveau en op mbo-niveau. Het MKB staat voor die samenwerking. Weet ons te vinden. Kijk niet naar wat er niet kan maar kijk vooral naar wat er wel mogelijk is. We hebben elkaar hard nodig.

Verbinden en samenwerken zijn essentieel
Rifai Leiwakabessy deelt zijn visie vanuit de gemeente. ‘Verbindingen leggen is van groot belang,’ zegt hij. ‘We hebben te maken met een aantal uitdagingen: er is een groot tekort aan personeel en er is een mismatch op de arbeidsmarkt. Er is een hogere vraag naar arbeid dan het beschikbare aanbod en waar mensen voor zijn opgeleid sluit niet meer aan op wat er nodig is. Bovendien hebben werkgevers moeite om nieuwe doelgroepen te bereiken en behouden.’

Rifai Leiwakabessy nodigt de partners uit om deel te nemen aan ‘Amsterdam-Divers & Inclusief’, een netwerk dat werkgevers ondersteunt op het gebied van diversiteit en inclusie. Samenwerkingen met bedrijven, experts en talentinitiatieven worden verkend en er worden ook trainingen en evenementen georganiseerd. Kennis en inzichten van werkgevers zijn daarbij essentieel.

Ook benoemd Rifai Leiwakabessie PPS House of Talent. Het doel van PPS House of Talent is om meer kansen te creëren voor MBO-niveau 1 en 2 studenten. Dit gebeurt door zowel bedrijven effectief te matchen als praktijkgericht leren en begeleiding op maat te bieden. Rifai Leiwakabessie zoekt onder andere kennispartners, stageaanbieders, strategische meedenkers en ambassadeurs voor studenten op niveau 1 en 2.

Ook noemt hij het ‘Amsterdams stagepact MBO. Het doel van Amsterdam stagepact MBO is dat elke MBO student in 2027 toegang heeft tot een passende stage met goede begeleiding en een eerlijke vergoeding in Amsterdam. Bedrijven worden van harte uitgenodigd om zich hierbij aan te sluiten.

Tenslotte nodigt Rifai Leiwakabessy iedereen uit voor het Career & Network Event #HetkanookZO op 3 oktober. In het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost kunnen werkgevers onder andere speeddaten met HBO-, WO- en MBO-niveau 4 studenten. Diversiteit, inclusiviteit staan ook hier hoog op de agenda.

Impact maken in Zuidoost
De deelnemers aan de masterclass zijn het erover eens dat inclusief ondernemerschap en leiderschap hoog op de agenda moet staan of moet komen te staan. Samenwerking is daarbij van essentieel belang evenals het buiten de lijntjes kleuren. De gemeente, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven moeten de handen ineenslaan en vooral samen in actie komen.

De aanwezige partners vinden elkaar in de uitdagingen en bespreken eventuele oplossingen. Het ontbreken van beschikbare data en impact wordt genoemd evenals de noodzaak van rolmodellen en ambassadeurs. Werklozen moet worden gestimuleerd om in actie te komen en het belang van betaalde stageplekken wordt meermaals benadrukt.

Verder is iedereen het erover eens dat talenten aan het bedrijfsleven moeten worden gekoppeld waarbij de Talentenvijver als succesvol voorbeeld wordt genoemd. In de Talentenvijver (Zuidoost City x ROC Amsterdam) leren de studenten zichzelf serieus te nemen en ontdekken ze hun kwaliteiten en talenten. Ook worden de studenten tijdens hun stage goed begeleid. Begeleiding, ondersteuning en inspirerende voorbeelden zijn zaken die veel mensen hard nodig hebben. Daar zijn alle aanwezigen het over eens.

Rahma el Mouden sluit de bijeenkomst af. ‘Dank voor jullie partnerschap en input tijdens deze masterclass Inclusief ondernemerschap & leiderschap. Samen kunnen we een vuist maken en impact maken in Zuidoost. Daar gaan we voor.’

Tekst: Ellen Jansen