Taalservice op maat

Katja Zaich

‘Zaich! Taalservice Duits houdt zich bezig met het aanbieden van taaltrainingen, het verzorgen van vertalingen en het uitbrengen van lesmethodes. Sinds 2007 woon ik in Amsterdam Zuidoost en dat bevalt me prima. Vanuit mijn huis en kantoor in de Bijlmer run ik mijn bedrijf. Ik ben daar blij mee.’

Katja Zaich komt oorspronkelijk uit Duitsland. Ze groeide op in het Frankenland, het noordelijke gedeelte van de deelstaat Beieren. Ze studeerde Duitse taal- en letterkunde en Franse taal- en letterkunde op de universiteiten van Würzburg, Caen (Frankrijk) en Hamburg. Ze werkte als taal assistent in Noord-Frankrijk en kwam in 1996 naar Nederland.

Taaladvies
‘In Nederland kon ik vrijwel direct aan de slag als vertaalster. Niet veel later gaf ik mijn eerste taaltraining. Zo geef ik mijn klanten tools om beter te kunnen onderhandelen in het Duits. Ook geef ik ze advies voor het voeren van goede telefoongesprekken. Talenkennis in de financiële wereld en op het gebied van bijvoorbeeld makelaardij, verzekeringen, import, export, in- en verkoop is belangrijk voor een goede bedrijfsvoering. Daar sta ik voor.’

‘Ook breng ik mijn cliënten Duitse normen en waarden bij. Hoe spreken Duitsers elkaar aan en hoe belangrijk is hiërarchie. Hoe staat het met het perfectionisme van de Duitsers en is punctualiteit nog van belang. Houden Duitsers over het algemeen van ‘smalltalk’ en wat is de rol van een vertrouwensband in combinatie van de prijs van je product? Dat zijn allemaal zaken die goed zijn om te weten als je zakendoet met Duitsland.’

Zuidoost
‘Amsterdam Zuidoost is een prima locatie om te wonen en werken,’ vindt Katja Zaich. ‘Ik hou van de ruimte en van het groen. Alles is ook met de fiets te doen. Binnen een half uur ben ik in de binnenstad van Amsterdam.’

Katja Zaich is ook blij met alle ontwikkelingen die er gaande zijn in het stadsdeel. ‘We worden meer één geheel en daardoor worden we meer onderdeel van de stad. Klanten die mij thuis bezoeken, zijn vaak verrast dat het hier zo mooi en toegankelijk is. Dat je overal kunt parkeren en dat Zuidoost minder ver weg is dan ze hadden gedacht. Het stadsdeel vindt steeds meer aansluiting bij de stad en is geen uithoek meer. Dat is mooi en positief voor het zakenleven.’

Partner Zuidoost City
Zaich! Taalservice Duits is al vanaf het begin partner van Zuidoost City. Katja Zaich: ‘Ook als ZZP-er kun je prima partner zijn van Zuidoost City. Het is altijd goed om met andere ondernemers in contact te zijn. De netwerkbijeenkomsten zijn interessant omdat je gelijkgestemden treft en nieuwe contacten legt. Speeddaten vind ik vooral belangrijk en leuk. Je weet dan direct met wie je te maken hebt. Zo bouw je je netwerk uit en kun je gebruik maken van elkaars diensten en contacten.’

Voor de komende periode vindt Katja Zaich het belangrijk om haar netwerk in Amsterdam Zuidoost uit te breiden. ‘Ik heb veel klanten die buiten Amsterdam gevestigd zijn. Fantastisch natuurlijk maar hoe mooi zou het zijn als ik mijn netwerk binnen Amsterdam en dan met name binnen Amsterdam Zuidoost zou kunnen vergroten. Ik zou in ons stadsdeel ook graag trainingen en cursussen gaan geven.’

‘Ook kan ik binnen een bedrijf taken overnemen die geregeld moeten worden in het Duits. Dat kan gaan om het voeren van telefoongesprekken of om alles wat er komt kijken bij het detacheren van een medewerker in een Duitssprekend land. Bij alle rompslomp met betrekking tot wet en regelgeving kan ik helpen en ondersteunen. Neem vooral een kijkje op mijn website  https://www.zaich.nl/ voor meer informatie over mijn werkzaamheden.’

Foto: Auke van der Hoek