De mooiste parels in de spelonken van de Bijlmer

Bijlmer Kookboek Van Dalen

‘Samen eten, praten, ontmoeten en verbinden; dat is wat de Bijlmer was en dat is wat de Bijlmer is. In 1997 mocht ik ter ere van het tienjarig bestaan van de Bijlmer het ‘Bijlmer Kookboek’ samenstellen. Dat werd voor mij een mooie reis op zoek naar allerlei recepten uit de vele culturen die Amsterdam Zuidoost rijk is. Een bijzondere reis, die me veel bracht en waarbij ik wederom ervoer dat je in de spelonken van de Bijlmer de mooiste parels vindt.’

Aan het woord is Jenny van Dalen. Ze is niet alleen de samensteller van het Bijlmer Kookboek, maar ook de eigenaar van de Bijlmer Tours. Ze is gids, stadsveteraan, lid van de Ouderen Advies Raad en betrokken bij Solvito, een project om woningen voor senioren te realiseren. Ze is raadslid geweest en oprichter van het Buurt Resto Van Harte. Maar bovenal is Jenny van Dalen bewoonster van Amsterdam Zuidoost, waar ze al zevenendertig jaar woont.

Het samenstellen van een vernieuwd Bijlmer Kookboek staat op haar wensenlijstje. Jenny van Dalen: ‘Het Bijlmer Kookboek is de beste manier om de Bijlmer te leren kennen. Het is interessant voor jong en oud. Het is een verbindend boek voor eenieder die op welke manier dan ook betrokken is bij Amsterdam Zuidoost.’

Adventskalender
‘In de jaren ’90 werkte ik voor BZO, Buurtwerk Zuidoost in Koningshoef. We hadden een fietsenwerkplaats, waar je fietsen kon laten repareren en we hadden een kringloopwinkel No Budget. Zelf werkte ik in de zeefdrukwerkplaats Betondruk. We waren een echte en hechte sociaal maatschappelijke organisatie. Er werd gekookt, gepraat, gelachen en gehuild. Het was gezellig, er was verbroedering, we waren er voor elkaar.’

‘Om het Bijlmer Kookboek samen te stellen heb ik iedereen in mijn kennissen- en vriendenkring gevraagd om me te voorzien van recepten. Ook heb ik oproepjes gedaan in de lokale media. De reacties waren overweldigend. Ik ontving een enorme hoeveelheid recepten.’

En zo doolde Jenny van Dalen wekenlang door de Bijlmer om de recepten op te schrijven. ‘Ik kreeg recepten en handjes vol kruiden. Niet iedereen kon Nederlands en zeker niet iedereen kookte met een weegschaal en een maatbeker. Ik moest dus alles berekenen en uitwerken. Ik werd uitgenodigd om langs te komen en mee te eten. Een fantastische reis. De Bijlmer was en is als een ware adventskalender. Achter elke deur zit een verrassing. Achter elke deur zit een bijzonder verhaal.’

Zuidoost City
Voor de nieuwsbrief en de website van Zuidoost City deelt Jenny van Dalen elke maand een recept om de kennis over Amsterdam Zuidoost te vergroten en om mensen te verbinden. De eerste recepten komen van de Turkse Sevin en de Tunesische Thouraya, beiden in de jaren ’90 werkzaam in de kringloopwinkel No Budget in Koningshoef.

‘Deze dames waren geweldig,’ zegt Jenny van dalen. ‘Zij hadden een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt en mochten bij No Budget de nodige werkervaring opdoen. Ze werkten bij de kringloopwinkel, maar regelmatig verrasten ze ons allemaal met een heerlijke maaltijd.

Sevin en Thouraya waren harde werkers. Ze waren heel bescheiden, maar zorgden met hun inzet en kookkunsten voor een bijzondere sfeer in het pand. Door hen aten we samen en deelden we onze verhalen. Iedereen was welkom om mee te eten. De dames waren gezellig, sociaal en samen met hen creëerden we een sfeer van verbinding en saamhorigheid. Een sfeer die past bij de Bijlmer van toen, maar die ook nog steeds hoort bij de Bijlmer van nu. Een sfeer die we vast moeten houden in de huidige ontwikkelingen van Amsterdam Zuidoost.

Patlican Toplari
Aubergineballetjes als voorgerecht, door Sevin uit Turkije

Ingrediënten:
500 gram aubergine, 500 gram rundergehakt, 200 gram geitenkaas (los geprakt), 2 eetlepels fijngesneden peterselie, 85 gram bloem, 60 gram bloem, 1 ui, fijngesneden, 2 los geklopte eieren, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel zout, peper, 2 dl. olie om te bakken

Bereidingswijze:
Schil de aubergine en snijd hem in kleine blokjes. Doe de aubergine in een kom en voeg het gehakt, de gesneden ui, kaas, losgeklopte eieren, peterselie olijfolie, het zout en peper naar smaak toe. Roer dit allemaal goed door elkaar. Voeg dan de 85 gram bloem toe. Kneed het geheel goed en vorm er balletjes van. Doe de 60 gram bloem in een diep bord en wentel daar de balletjes door. Verhit de 2 dl olie in een pan en bak de balletjes in ongeveer 5 minuten gaar.

 

Tasjien
Voorgerecht, door Thouraya uit Tunesië

Ingrediënten:
400 gram kipfilet, 1⁄2 bosje peterselie, 2 teentjes knoflook, geperst. 4 aardappels, 1⁄2 theelepel kurkuma, 5á 6 eieren, 25 gram boter, 1 eetlepel paneermeel, zwarte peper, zout en paprikapoeder naar smaak.

Bereidingswijze:
Snijd en was de kip in stukjes. Was en snijd de peterselie fijn. Schil de aardappels en snijd ze in schijfjes. Kluts de eieren. Doe alle ingrediënten in een kom, als laatste de eieren. Roer alles goed door elkaar. Beboter een vuurvaste schaal en vul deze met het mengsel. Bestrooi het tot slot met het paneermeel. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak het gerecht gaar in ongeveer 45 minuten