Repetitiehuis ZOJazz open

Graziella voor Zuidoost City

‘Het repetitiehuis van ZOJazz Stage is er voor iedereen. De koffie en thee staat klaar voor eenieder die muziek wil maken, naar muziek wil luisteren, over muziek wil praten of gewoonweg wil genieten van een muzikale omgeving. Het repetitiehuis is er voor Amsterdam Zuidoost en het is de wens dat het ook door muzikaal Zuidoost wordt gedragen. Dit is een proces waar we hard voor moeten werken.’

Graziëlla Hunsel Rivero is directeur van de ZOJazz Stage waar het repetitiehuis deel van uit maakt. ‘Het ZOJazz Stage is hét toekomstig nieuwe Jazz en wereldmuziekpodium met repetitiehuis. Een plek waar gerenommeerde en upcoming Jazz en wereldmusici kunnen repeteren, co-creëren en performen voor hun publiek.’

Op 6 juni was de Grand Opening van het repetitiehuis en op 8 juni werd het opengesteld voor muzikaal publiek. ‘De verwachting is dat we eind 2024 volledig geopend zijn met het repetitiehuis en het Jazz en wereldmuziekpodium ZOJazz Stage. Vanuit het Zandkasteel op het Bijlmerplein midden in de Amsterdamse Poort zijn we er voor heel Amsterdam, Nederland en de wereld. Ik kijk er enorm naar uit.’

Repetitiehuis
Het repetitiehuis van ZOJazz Stage oogt warm en straalt rust uit. De groene comfortabele stoelen, de mooie stevige houten tafel, de sfeervolle verlichting, het kleine podium met de zwart glanzende piano. Aan de muur hangen stijlvolle portretten van Zuidoost iconen Boy Edgar en Anita Porcelijn. Ook Graziëla Hunsel Rivero schittert op een bijzonder portret dat geschilderd is door Zuidoost kunstenaar Ruud van der Duin.

Het repetitiehuis heeft vier repetitiezalen en is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van negen uur tot middernacht. In het weekend is het repetitiehuis open van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. De zalen zijn voorzien van instrumenten en apparatuur en variëren van grootte. De ruimtes zijn zo ingericht dat ze geschikt zijn voor repetities maar ook voor muzieklessen, workshops en bandcoaching. Voor meer info: https://zojazzstage.aqqo.com/

Impact
‘Een plek als het ZOJazz Stage is wat ik miste toen ik opgroeide in Amsterdam Zuidoost,’ zegt Graziëlla Hunsel Rivero. ‘Een plek om muziek te maken, een podium om te stralen. Je had de oefenruimtes van Becato maar die verdwenen met de sloop van de garages. Mijn ervaring als artiest uit dit deel van de stad, heeft me geleerd dat het hebben van een lange adem belangrijk is als je in het vizier wilt komen van de stedelijke en landelijke programmeurs om zo duurzaam deel uit te gaan maken van hun programmering.’

‘Daarom heb ik ZOJazz Stage willen creëren. Er moet immers een plek zijn waar iedereen naar toe kan die muziek wil maken en van muziek wil genieten. Een plek voor mensen die gewoon van muziek houden. Die plek zijn we nu aan het creëren. Ik ben er geweldig blij mee en trots op.’

In de komende periode staan er weer tal van ZO Jazz Stage Pop-Up Concerten op de agenda. Op 29 juni treden Saxofoniste Jelske Hoogervorst en gitarist Folker Tettero op en op 6 juli is het de beurt aan Ernesto Montenegro en Mikel Legasa. Op 20 juli brengen saxofoniste Susanne Alt en bassiste Simone Mens een opwekkende mix van soul jazz en hard bop.

Graziëlla Hunsel Rivero: ‘We organiseren concerten en het repetitiehuis moet tot leven komen. Kinderen en jongeren moeten weten dat ze naast dokter, advocaat, bouwvakker en hovenier ook muzikant kunnen worden. Het Zandkasteel moet nog meer gaan leven. Wij gaan impact maken. Daar zet ik me elke dag voor in.’

Voor meer informatie: https://www.zojazzstage.com/