Een stadsdeel volop kansen

Joep Esser

‘We gaan Amsterdam Zuidoost nog beter op de kaart zetten. Het stadsdeel is in ontwikkeling en biedt enorm veel kansen op het gebied van wonen, werken, studeren en recreëren. Als secretaris van Zuidoost City zet ik me graag in om de aantrekkelijkheid van het stadsdeel te vergroten zodat eenieder de potentie van Amsterdam Zuidoost kan zien, ervaren en versterken.’

Aan het woord is Joep Esser. Hij is ontwikkelmanager bij NS Stations. Ruim zeven jaar is hij betrokken bij de gebiedsontwikkeling De Nieuwe Kern, waarvan station Duivendrecht het middelpunt is. In de Nieuwe Kern worden ruim 6.000 woningen, kantoren, hotels, maatschappelijke voorzieningen en leisure ontwikkeld in de komende 10 jaar. ‘Wij zorgen ervoor dat stations en stationsomgevingen comfortabele en gastvrije plekken zijn. Voor reizigers en stationbezoekers maar ook voor de omgeving waarin het station zich bevindt.’

Aantrekkelijk
Per 1 januari is Joep Esser toegetreden tot het bestuur van Zuidoost City. ‘Als uithangbord van het stadsdeel kan het netwerk van Zuidoost City Amsterdam Zuidoost op de kaart zetten,’ zegt hij. ‘Zuidoost is volop in ontwikkeling. In het gebied van Amstel tot Holendrecht  zijn 40.000 woningen gepland. Bovendien komt er ruimte voor horeca, kantoren, bedrijven, recreatie en maatschappelijke voorzieningen. Omdat het stadsdeel zeer goed bereikbaar is door OV (2 NS-stations, 3 metrostations) en wegen (A10-A9 en A2) is het een bijzonder aantrekkelijk gebied dat zich goed laat meten met de andere stadsdelen.’

Joep Esser heeft een bovengemiddelde interesse voor Amsterdam Zuidoost. ‘Ik hou van de verscheidenheid aan culturen,’ legt hij uit. ‘Bovendien ben ik een enorme muziekliefhebber. Ik hou van alle muziekgenres, van opera tot hardrock maar mijn hart ligt vooral bij soul, funk en oude disco. ADE ZO is een daarom een prachtig initiatief om in Zuidoost te hebben. Ik hou ook van koken en van exotisch eten waarvoor ik dan ook graag in Amsterdam Zuidoost ben.’

Kansen
‘Bedrijven moeten kunnen groeien en de inwoners van Zuidoost moeten meegenomen worden in die groei,’ aldus Joep Esser. ‘Bij NS Stations zijn bijvoorbeeld kansen te over. Je kunt bij ons alle kanten op om je door te ontwikkelen en mee te bouwen aan de stations(gebieden) van de toekomst. Maar niet alleen bij ons. Neem Ajax en de Amsterdam ArenA. Een geweldig inspirerende plek voor mensen om hun dromen uit te laten komen.’

‘We moeten in Amsterdam Zuidoost kansen creëren maar ook duidelijk aangeven waar de kansen liggen,’ zegt de ontwikkelmanager. ‘Iedereen moet mee kunnen gaan in de positieve ontwikkeling die het stadsdeel doormaakt. Zowel op het gebied van werk en wonen als op het gebied van studie, stage en recreatie. Amsterdam Zuidoost is een heel aantrekkelijk gebied met volop kansen. Een stadsdeel waar ik me met Zuidoost City graag voor inzet.’

Lees ook de interviews met de andere bestuursleden.