Van training naar evaluatie en resultaat

Stagiaire Zuidoost City

De studenten van de Talentenvijver zijn begin februari gestart met hun MBO 4 opleiding en het is tijd om resultaten te behalen. De zomervakantie klopt alweer aan de deur en na die vakantie starten de studenten met stage lopen. Maar dan moet die stageplek wel gezocht, gevonden en binnen gehaald worden.

De Talentenvijver is een project van Zuidoost City in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarbij ambitieuze ROC studenten met hulp van het bedrijfsleven de kans krijgen om versneld hun MBO4 te halen. Zuidoost City biedt intensieve (zakelijke) coaching en koppelt de jongeren aan partners van Zuidoost City om afstudeeropdrachten te maken, stagedoelen te behalen en om werkervaring op te doen. 

Eén van die talenten is Geneviève Kalk (22 jaar). Zij wil graag afstuderen als intercedent. Wonende in Zuidoost en met een groot hart voor haar buurt, wil Geneviève het liefst stage lopen op een plek waar ze niet alleen kan leren, maar waar ze ook bij kan dragen aan die buurt. Dit bleek tijdens de voortgangsgesprekken die coach Dite Van Esser en mentor Roland Groen met Geneviève voerden. Deze gesprekken worden om de zes weken één op één met alle studenten gevoerd. Hierbij wordt besproken hoe het met de student gaat, of de gemaakte planning nog klopt en haalbaar is en waar de student eventueel een extra duwtje in de rug nodig heeft.

Geneviève: ‘Ik vind die gesprekken nuttig en prettig. Er wordt echt naar je gekeken en geluisterd. Niet alles gaat altijd goed en tijdens zo’n gesprek zoeken de mentoren mee naar werkbare oplossingen. Het opnieuw bekijken van de planning houdt me scherp. Vaak ben ik toch even uit het oog verloren wanneer de deadlines zijn en hoeveel ik nog in moet leveren! En ik begrijp beter waarom het zo belangrijk is om zoveel mogelijk vakken voor de zomervakantie af te ronden. Tijdens stage wordt er drie dagen in de week inzet van je verwacht en met alle nieuwe en te leren dingen, vergt dit veel energie. Hoe meer ik af kan vinken van mijn to do lijstje, hoe beter ik me op stage zal kunnen concentreren’.

Het is belangrijk dat de studenten vóór het begin van de zomervakantie een stageplek hebben gevonden zodat ze begin september meteen met stage kunnen starten. Geneviève: ‘Op dit moment heb ik een aantal sollicitatiebrieven met cv verstuurd en vandaag kreeg ik het goede nieuws dat ik uitgenodigd ben voor een gesprek bij 5 voor half. Dat is een recruiter in Zuidoost die de nadruk legt op het koppelen van plaatselijk talent aan bedrijven in Zuidoost. Exact wat ik voor ogen heb en ik ga me dan ook goed voorbereiden op het gesprek.’

Lees in de nieuwsbrief van juni hoe het sollicitatiegesprek van Geneviève verlopen is en of dit een goede match is!