Kansen meidenvoetbal Zuidoost

Patricia Keeldar

‘Meisjes zouden in Amsterdam Zuidoost in een meidenteam moeten kunnen voetballen. Dat is nog steeds niet het geval en dat moet veranderen. Onlangs heb ik een veld gehuurd op het Bijlmer Sportpark om meidenvoetbal in Zuidoost op de kaart te zetten. Iedere zondag en woensdag geef ik voetbaltraining. Het aantal deelnemers dat komt trainen groeit gestaag. Ik ben daar blij mee. Dat de focus enkel en alleen op meisjes ligt is goed voor hen en voor de ontwikkeling van meidenvoetbal in Amsterdam Zuidoost. Maar we zijn er nog niet.’

Patricia Keeldar is geboren in Suriname en opgegroeid in de Bijlmer. Haar voetbalcarrière startte ze als klein meisje bij SV Bijlmer in het vrouwenteam omdat er voor meisjes geen team was. Patricia voetbalde daarna bij Wartburgia, Fortuna Wormerveer en bij Ter Leede in de bloembollenstreek. Tegenwoordig traint ze wekelijks bij de amateurtak van Ajax Vrouwen en heeft in het weekend een wedstrijd.

Voetbal is nog steeds haar passie. ‘Het is belangrijk om te sporten,’ zegt ze. ‘Je leert successen ervaren en omgaan met teleurstellingen. Samenwerken, discipline, doorzettingsvermogen en mentale weerbaarheid zijn allemaal elementen die aan bod komen bij voetbal. Ik gun het ieder meisje om dat te ervaren.’

Behouden voor Zuidoost
Veel meisjes in Amsterdam Zuidoost houden van voetbal. Ze voetballen op straat of op een Cruijffcourt. Bij verenigingen kunnen ze in Zuidoost terecht in jongensteams maar veel meiden zien dat helemaal niet zitten. Onderzoek heeft uitgewezen dat meiden vanaf een jaar of tien liever voetballen tussen de meiden.

Meiden uit Zuidoost trokken massaal naar de omliggende stadsdelen. Veel voetballende meiden sloten zich ook aan bij voetbalclubs in Abcoude, Weesp en Driemond waar ze meedoen in de meidencompetitie van de KNVB. ‘Het zou mooi zijn als we hen deze mogelijkheid in hun eigen stadsdeel kunnen bieden.’

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Stichting Patricia Keeldar Foundation wil voetbalvereniging Zuidoost United ondersteunen met het oprichten van een meisjes- en vrouwenafdeling. ‘Ik wil dat de stichting over drie jaar zodanig is ontwikkeld dat meiden- en vrouwenvoetbal niet meer weg te denken is uit Amsterdam Zuidoost. Als wij flink investeren in de meiden kunnen wij hofleverancier worden voor Ajax, de voetbalclub in onze achtertuin.’

‘Maar ik wil meer dan dat,’ gaat Patricia Keeldar gedreven verder. ‘Ik wil meiden ondersteunen in de breedste zin van het woord. Mentale ondersteuning en empowerment van meiden maar ook huiswerkbegeleiding zijn daarbij goede opties. Meiden die lekker willen voetballen maar het thuis moeilijk hebben, moeten gewoon bij ons kunnen trainen. Desnoods halen we hen thuis op. Naast het bieden van professionele trainingen, events en voetbaltoernooien hebben wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Alle support is welkom
Patricia Keeldar weet zich gesteund door een aantal partijen in Amsterdam Zuidoost. ‘Ik heb een nauwe samenwerking met Cyrma Tawjoeram, manager van K-Zone die sportbuurtwerk verzorgd in ons stadsdeel en Ellen Jansen die zich als zzp’er en vanuit diverse organisaties sterk maakt voor de meiden in Zuidoost. Binnenkort zitten we weer om tafel met de gemeente. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn missie voor de meiden in Amsterdam Zuidoost gaat slagen. Daarbij kunnen we alle hulp en support van buitenaf gebruiken.’

Een aantal meiden uit Amsterdam Zuidoost was onlangs te zien in een promotieclip van Sherida Spitse. Naast topsporter is Sherida Spitse een inspiratiebron voor jonge meiden en vrouwen om hun dromen na te jagen. ‘Laten we ons daar met z’n allen sterk voor maken.’ Link naar de clip: https://www.youtube.com/watch?v=6bwB0w_-fS8

Zondag 2 juni organiseert Patricia Keeldar in samenwerking met Cyrma Tawjoeram (K-Zone ) en Ellen Jansen (namens Team Sportservice Amsterdam) een Meidenvoetbaltoernooi in het Bijlmer Sportcentrum. Het toernooi komt tot stand met een eenmalige financiering vanuit de Week van Zuidoost.