Veel leren bij de Talentenvijver

Student Talentenvijver

‘Sinds begin februari volg ik bijeenkomsten bij de Talentenvijver op het kantoor van Zuidoost City. Het is fijn om in een zakelijke omgeving te leren en ervaring op te doen. De sfeer is er goed en het voelt niet als school. We werken hier zelfstandig, moeten zelf veel uitzoeken maar krijgen ook veel feedback. Samen met mijn medestudenten heb ik hier al enorm veel geleerd.’

Rens Edelenbosch is student van de Talentenvijver. De Talentenvijver is een project van Zuidoost City in samenwerking met het ROC van Amsterdam, waarbij ambitieuze ROC studenten met hulp van het bedrijfsleven de kans krijgen om versneld hun MBO4 te halen. Zuidoost City selecteert de studenten middels een pitch, biedt hen vervolgens intensieve (zakelijke) coaching en koppelt de jongeren daarna aan partners van Zuidoost City om afstudeeropdrachten te maken, stagedoelen te behalen en om werkervaring op te doen. 

Strategisch denken
Rens Edelenbosch is twintig jaar, komt uit Bovenkarspel en heeft zijn opleiding mbo-niveau 3 Zelfstandig werkend kok afgerond. ‘In het weekend werk ik als kok in Bovenkarspel,’ zegt hij. ‘Ik vind dat heel leuk maar ik zie weinig toekomstperspectief. Daarom heb ik mij aangemeld voor de opleiding Junior Accountmanager in de Talentenvijver. Ik breid hiermee mijn mogelijkheden voor de toekomst uit.’

‘In de eerste weken focusten we ons onder andere op marketingstrategie. Samen met mijn medestudenten werkten we de opdrachten uit en bereidden we een presentatie voor. Naast het feit dat we elkaar beter leerden kennen, kregen we een goed beeld van marketing en strategisch denken. Ook leerden we om te gaan met feedback. Dat is best moeilijk want je hoort negatieve opmerkingen op je werk. Intussen heb ik geleerd dat je elkaar naar een hoger niveau tilt door kritisch te kijken en verbeterpunten te benoemen.’

Chat GTP
De studenten hebben zich ook beziggehouden met het opstellen van hun curriculum vitae. ‘Ik had nog nooit een cv gemaakt,’ vertelt Rens, ‘en heb er veel van geleerd. De opmaak van je cv moet in evenwicht zijn en je moet consequent zijn. Het moet er goed uitzien en je moet natuurlijk goed letten op je punten, je komma’s en je hoofdletters. Ook moet je cv niet een enorme lap tekst worden.’

‘Het op een prettige manier benoemen van mijn kwaliteiten is het belangrijkst dat ik bij het maken van mijn cv heb geleerd. Hoe stel ik mezelf voor? Wat kan ik toevoegen aan mijn cv waar een opdrachtgever iets aan heeft? Chat GTP bood hierbij uitkomst door de kwaliteiten van een zelfstandig werkend kok te benoemen: stressbestendig, oplossingsgericht, snel denkend en overzicht behoudend. Dat klopt voor mij in elk geval wel.’

Binnenkort gaan de studenten aan het slag met het schrijven van sollicitatiebrieven. Rens Edelenbosch: ‘We gaan oefenbrieven schrijven voor een niet-bestaande vacature bij Zuidoost City: managementassistent. Dat wordt zeker een uitdaging voor me omdat ik deze baan niet ambieer. Ook gaan we oefenen met solliciteren door het spelen van rollenspellen. Dat lijkt me heel leuk en leerzaam. Ik kijk daar nu al naar uit.’

Heb je een stagplek voor onze studenten? Neem dan contact op met de Talentenvijver door een mail te sturen naar info@zuidoostcity.nl