Nieuwe kunst Zuidoost

kunst in Zuidoost

Amsterdam Zuidoost heeft er vier nieuwe kunstprojecten bij. Van de vier nieuwe kunstprojecten in Zuidoost zijn er twee gemaakt door Peter Vial. De kunstenaar woont in Amsterdam Zuidoost en werkt met kleurrijke tegels. Hij knipt en slijpt geglazuurde tegels in vorm en maakt daarvan bijzondere patronen.

Het meest opvallend aan zijn werk zijn de sprankelende kleuren. Peter Vial houdt van kleur en laat dat terugkomen in zijn mozaïek. Amsterdam Zuidoost vindt hij heel kleurrijk en daarom vindt hij dat de mozaïek goed bij het stadsdeel past.

Opfleuren
Peter Vial heeft in de afgelopen jaren al veel kunst gemaakt voor Amsterdam Zuidoost. Verschillende mozaïekwanden in Florijn, de Gouden Leeuw, Huntum en Groenhoven zijn van zijn hand. De hinkelbanen in de F- en K-buurt en de verkeersborden van glasmozaïek in de Bijlmerweide heeft hij ook gemaakt.

De kunstenaar woont al drieënveertig jaar in de Bijlmer. Kunst in de openbare ruimte vindt belangrijk. Buitenkunst fleurt de omgeving op. Het zorgt er mede voor dat mensen prettig wonen. Mensen die niet vaak naar het museum gaan, kunnen zo toch genieten van kunst.

Peter Vial maakte twee van de vier nieuwe kunstprojecten in Zuidoost. Het gaat hierbij om een bankje vlakbij metrostation Ganzenhoef en een wand in de entree van een seniorencomplex in de Kolfschotenstraat. De bewoners zijn er blij mee. Hij krijgt veel positieve reacties.

Meer kunst
De andere nieuwe kunstwerken zijn gemaakt door Arnout Meijer en George Adegite. Het gaat hierbij om het Lichtkunstwerk in basisschool de Knotwilg en de Bijlmerstrip in de OBA-vestigingen van Zuidoost.

In het grote ronde raam van basisschool De Knotwilg is het kunstwerk van Arnout Meijer alleen ’s avonds te zien. Het raam verandert dan in een sfeervolle maan die in zachte kleuren door de boomtakken schijnt.

De Bijlmerstrip Simsalabims is maandelijks gratis verkrijgbaar bij de OBA-vestigingen van Zuidoost. Tekenaar en inwoner van Zuidoost George Adegite maakt deze strip over en voor bewoners van de Bijlmer. In 2022 werd de strip onderscheiden met een bronzen lamp van de Dutch Creativity Awards.

Voor meer informatie: buitenkunst in Amsterdam online vinden. Of ga eens langs bij: