‘Duurzame inclusie en diversiteit: Van werk naar beter (betaald) werk’

Netwerklunch Zuidoost City Masterplan

De genodigden ontmoeten elkaar op 25 januari in het kantoor van Zuidoost City waar ze aan een lange, mooi gedekte tafel plaatsnemen om te lunchen en te spreken over de arbeidsmarkt in Zuidoost. Hoe kan deze markt toegankelijker worden gemaakt voor jonge afgestudeerden uit het stadsdeel? Hoe kunnen deze talenten groeien in het lokale bedrijfsleven? Startende talenten én werkgevers uit Zuidoost zijn aanwezig en gaan met elkaar in gesprek onder leiding van Martin van Engel. 

Kloven dichten en verbinding leggen 
Als iedereen aan tafel is aangeschoven heten Dite Van Esser (Projectmanager Zuidoost City) en Barbara Boid (Founder 5voorHALF) de gasten welkom en lichten de achtergrond van deze ontmoeting toe. Trots zegt Barbara Boid: ‘Zowel binnen 5voorHALF als binnen Zuidoost City is er veel aandacht voor talentontwikkeling. Wij zijn dan ook vol enthousiasme ingegaan op de vraag van het Masterplan Zuidoost om werkgevers en talentvolle jongeren uit Zuidoost samen te brengen om met elkaar in gesprek te gaan over de kansen en de uitdagingen waar beide partijen mee te maken krijgen.’

Aangemoedigd door Barbara stellen de jongeren zich voor: Audrey Opkopu (HBO Social juridische dienstverlening) bijt de spits af gevolgd door Nadischa Van Hamme (International Business), Daniel Osei Nimako (Forensic science & chemistry), Baffour Asamoah (Masters opleiding Tilburg Universiteit), Vonoya Woudstra (Rechtsgeleerdheid).

Ook de organisatoren en de werkgevers stellen zich voor. Dit zijn Joëlla Wijntuin (5voorHALF), Hein Braaksma (Masterplan Zuidoost), Bart Jonker (bestuurslid Zuidoost City), Nafiesa Gaffar (Manager Audit Grant Thornton). Gert Koffeman (CSU), Saskia Tolenaar (Global Media), Allan Kartodikromo (ABN AMRO), Arno Peperkoorn (Omnicom Media Group) en Ashwin Charan (Brandweer).

Tot slot stelt gespreksleider Martin van Engel zichzelf voor: ‘Ik ben zelfstandig adviseur diversiteit en inclusie. Ik help kloven te dichten en verbinding te leggen. Om dit te bereiken moeten we open met elkaar in gesprek gaan. Wij gaan dat vandaag doen met de hulp van drie stellingen. Hopelijk kunnen we hierna een antwoord vinden op de vraag: ‘Hoe kunnen werkgevers in Zuidoost starters uit het stadsdeel aantrekken, behouden en helpen groeien?’ 

Kennis en ervaring in huis, maar geen hogere positie
Chef Maarten serveert de uitgebreide ‘Shared dining’ lunch. Terwijl Martin de gespreksmethode toelicht, schuiven de deelnemers schalen naar elkaar toe en tasten toe. ‘Om samen in gesprek te gaan, wil ik graag jullie visie op deze eerste stelling: Werkgevers en talenten uit Zuidoost weten elkaar goed te vinden’, vervolgt Martin. Eén voor één delen de aanwezigen hun mening. De meeste werkgevers zijn het oneens met de stelling en vinden dat er meer ondersteuning moet komen voor jongeren om een baan te vinden in Zuidoost.

Saskia Tolenaar: ‘Ik zou de talenten uit Zuidoost graag willen aannemen maar ik kan ze niet vinden. Als ze een stage nodig hebben, lukt het studenten om ons te vinden maar in de zoektocht naar een betaalde baan blijkt dat moeilijker te zijn.’ Gert Koffeman is positiever: ‘Er zijn echt al veel stappen gezet en bij mijn schoonmaakbedrijf werken veel mensen uit Zuidoost.’ Arno Peperkoort wil weten of mensen uit Zuidoost bij CSU ook aangenomen worden voor functies in hogere posities dan schoonmaakwerk. Gert: ‘We hebben meer vacatures voor schoonmaakfuncties want dat is de corebusiness van CSU maar binnen de organisatie monitoren we de talenten en proberen we de opstapjes naar groei aan te bieden.’

Daarna is het de beurt aan de starters om te reageren op de stelling. Baffour Asamoah: ‘Ik vond het lastig om werk te vinden en daarom heb ik besloten om door te studeren’. De anderen begrijpen dit. Nadischa merkt op dat werkgevers liever geen mensen aannemen die ze niet weten te plaatsen. Ze wijst naar zichzelf en zegt: ‘Mensen hebben meteen veel aannames als ze me zien. Ze weten niet in welk hokje ik pas en ik heb het gevoel daardoor minder snel aangenomen te worden.’ Nadischa weet dat ze de kennis en ervaring in huis heeft om een hogere functie te bekleden: ‘Ik zou het daarom kunnen pushen maar ik heb besloten dat niet te doen en door te groeien in het bedrijf waar ik nu werk.’

Werkgever moet zorgen voor een veilige werksfeer
Gespreksleider Martin neemt het woord weer over. ‘Wat vinden jullie van de stelling: Talenten uit Zuidoost voelen zich niet thuis bij werkgevers’. Vanoya Woudstra reageert meteen: ‘Ik ben het eens met de stelling want ooit vroeg een werkgever aan mij waar in Amsterdam ik eigenlijk ben opgegroeid. Toen ik vertelde dat ik uit Zuidoost kwam, keek hij met plaatsvervangende schaamte naar de anderen in de ruimte.’ Andere starters zijn het ook eens met de stelling.

Allan Kartodikromo stelt dat bedrijven nog lang niet klaar zijn met het veilig maken van hun werksfeer. ‘Ook stagiaires moeten zich veilig voelen in hun werkomgeving maar hoe ga je dat bewerkstelligen als er alleen maar mannen van middelbare leeftijd rondlopen?’ Martin vraagt hierop door: ‘Wie zou dat dan moeten veranderen en wie draagt de verantwoordelijkheid voor het gevoel van veiligheid binnen een bedrijf?’. Ashwin Charan stelt dat het de organisatie zelf is die de verantwoordelijkheid draagt voor een veilige werksfeer. De vele knikkende hoofden rond de tafel laten zien dat de meeste aanwezigen het hier mee eens zijn. 

Starters aan zet om hun competenties te laten zien
Het nagerecht wordt opgediend. Terwijl de genodigden hun puntje taart aansnijden, wordt de laatste stelling van de dag gepresenteerd: ‘Er is een mismatch: Werkgevers zien de competenties van talenten in Zuidoost niet.’ Deze stelling komt duidelijk binnen bij de deelnemers want er valt een stilte. Daniel Osei Nimake is de eerste die het woord neemt. Hij legt de verantwoordelijkheid niet bij de werkgever maar bij de werknemer: ‘Je moet je eigen competenties (her)kennen voordat je denkt dat een functie iets voor jou is en je gaat solliciteren,’ zegt hij. Ashwin is het hiermee eens. ‘De medewerker is hierbij aan zet. Starters moeten leren aangeven wat hun talenten zijn zodat de werkgever daarvan op de hoogte is en iets mee kan.’

Hierna nemen de organisatoren van het evenement het woord. Hein Braaksma (Projectleider Masterplan Zuidoost); ‘Vaak wordt vergeten dat 73 Procent van de bewoners van Zuidoost werkt. Dat is een hoog percentage maar deze mensen hebben over het algemeen een laag salaris. We moeten daarom kijken hoe we mensen met competenties verder kunnen helpen naar de volgende stap in hun carrière.’ Barbara Boid haakt hierop in: ‘Ik ben heel trots op wat wij binnen 5voorHALF doen maar ik maak mij toch zorgen. Ik merk dat werkgevers starters uit Zuidoost niet voor zich zien in een managersfunctie. De volgende stap in de carrière van mensen uit Zuidoost is op deze manier moeilijk te behalen. En dat terwijl stadsdeel Zuidoost de meeste werkplekken heeft van alle stadsdelen van Amsterdam en er ontzettend veel geld verdiend wordt.’

De stellingen zijn besproken en de magen gevuld. Alle genodigden zijn het eens dat de werkgelegenheid in Zuidoost beter beschikbaar moet worden voor starters uit Amsterdam Zuidoost. Hoe we dat met z’n allen voor elkaar gaan krijgen, is nog een vraag maar één ding is duidelijk: De verbinding is gelegd en dit gesprek wordt zeker vervolgd.

Tekst: Hannah Veldhoen