Bouwen aan buurten van de toekomst

Amsterdamse Poort

Op 8 februari 2024 is de conceptversie Amsterdam: Bouwen aan buurten van de toekomst (Ontwikkelstrategie 2035) door het college vrijgegeven voor inspraak. Deze Ontwikkelstrategie zet onder andere in op de realisatie van vitale buurten, de ontwikkeling van stedelijke kernen en verdichting. Het document is te vinden op Bouwen aan buurten van de toekomst (ontwikkelstrategie 2035) – Gemeente Amsterdam.

De inspraakperiode loopt van 8 februari 2024 tot en met 20 maart 2024. Op 14 maart 2024 van 15:00 tot 17:00 uur vindt er een presentatie plaats van de conceptversie van Amsterdam: Bouwen aan buurten van de toekomst (Ontwikkelstrategie 2035).

Samen stadmaken
Het stadsbestuur wil samen met Amsterdammers onderzoeken hoe de stad op een verantwoorde manier verder ontwikkeld kan worden. Daarom is er in 2023 een meedenktraject geweest. Bekijk het verslag meedenken over de Ontwikkelstrategie 2035 (PDF, 2,9 MB). Dat heeft waardevolle inzichten opgeleverd voor de conceptversie van de nieuwe ontwikkelstrategie.

De komende jaren wordt er veel gebouwd. Met deze conceptplannen worden de woningbouwambities gekoppeld aan het verder ontwikkelen van de stad. Bijvoorbeeld door het Osdorpplein, het Buikslotermeerplein, de ArenApoort en de Zuidas te laten uitgroeien tot volwaardige stadscentra. Deze nieuwe stadscentra worden beter bereikbaar en aantrekkelijker, met meer winkelaanbod, culturele mogelijkheden en interessante ontmoetingsplekken.

Rondom deze nieuwe stadscentra worden buurten verbeterd. De gemeente wil samen met deze buurten in gesprek over de aanpak van de opgaven waar deze buurten voor staan om zo tot levendige buurten te komen.

Levendige buurten
Fijn wonen gaat over meer dan woningen alleen. In de buurten van de toekomst moet ook ruimte zijn om te werken, recreëren en om elkaar te ontmoeten. ‘Amsterdam: Bouwen aan buurten van de toekomst’ zet daarom in op de realisatie van levendige buurten, waarin elke Amsterdammer op loop- en fietsafstand toegang heeft tot goede, stedelijke voorzieningen.

Om ervoor te zorgen dat dit echt voor elke Amsterdammer geldt is in deze conceptstrategie vooral gekozen voor locaties die niet alleen ruimte bieden voor woningbouw, maar waar die woningbouw ook mogelijkheden biedt om kansenongelijkheid tegen te gaan en om een duurzamere stad te realiseren.

Presentatie Ontwikkelstrategie 2035
Datum:
14 maart 2024
Tijd:
15.00-17.00 uur
Locatie:
Voormalig Stadstimmertuin 91, Thermen
(zijstraatje van het Weesperplein)

Voor meer informatie over de inspraakprocedure:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/inspraak-concept-amsterdam-toekomst/