Samen voor een sociale en duurzame wereld

Groene Hub. Learning Lab Maartje

‘De Groene Hub is net partner geworden van Zuidoost City. Onze verwachting is dat we in de samenwerking elkaar versterken en ons netwerk verbreden. We zetten ons in voor een nieuwe, sociale en duurzame wereld. Samenwerking is daarbij essentieel.’

Maartje Bos is één van de dragers van Coöperatie de Groene Hub in Gaasperdam samen met een team gepassioneerde mensen. De Groene Hub is een doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame initiatieven in Amsterdam Zuidoost. De coöperatie verbindt bewonersinitiatieven met partners waaronder overheden, bedrijven en non-profit organisaties zodat er duurzame bedrijvigheid en ontwikkelingsperspectief ontstaat voor steeds meer bewoners in Zuidoost.

Daarbij is het concept van de Donut economie van Kate Raworth een inspiratiebron. In 2019 is de Groene Hub ontstaan uit de droom van initiatiefneemster Anne Strijkel om heel Gaasperdam aardgas vrij te maken. De Groene Hub is uitgegroeid tot een zelfstandig opererende coöperatie met ruim vijftig coöperanten en een prachtig team van elf mensen.

Donut economie
‘In een donuteconomie produceert, consumeert en leeft iedereen zonder schade aan natuur of klimaat toe te brengen. Er is voldoende voedsel en werk, gezondheid en democratie,’ legt Maartje Bos uit. ‘De Groene Hub in Zuidoost is een experimenteeromgeving waar dit alles samenkomt. Het gaat er namelijk ook om andere manieren van samenwerken te vinden, gebaseerd op gelijkwaardigheid en gedeeld leiderschap. Mensen hebben daarbij een zekere vrijheid om pilots te draaien en dingen uit te proberen. De Groene Hub ondersteunt hen daarbij.’

‘Zo hebben wij bijvoorbeeld de projecten Tuinen van Brasa, Bike Kitchen, het Naai Atelier en het Quick Fix team. De Tuinen van Brasa is een buurttuin waar werkgroepen zelf zorgdragen voor het groenbeheer, de kas en de programmering op de Tuinen van Brasa. Bike Kitchen omvat een sociale buurtwerkplaats waar verschillende fietsdoktors uit de buurt werkzaam zijn. Bij het Naai Atelier leren deelnemers niet alleen naaivaardigheden maar worden ze zich ook bewust van hun consumptiegedrag en het belang van hergebruik en recycling. Quick Fix is een project waarbij buurtbewoners energiebesparende maatregelen in woningen aanbrengen.’

‘Alle projecten dragen bij aan een circulaire samenleving en aan het verkleinen van ecologische voetafdrukken op aarde,’ gaat Maartje Bos verder. ‘Onderlinge saamhorigheid versterkt de betrokkenheid bij de wijk waardoor er nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Zo leiden zorgen tot ideeën, ideeën tot plannen, plannen tot projecten, en projecten tot organisaties en bedrijvigheid. Op deze manier nemen bewoners in een vertrouwde omgeving eigenaarschap voor hun eigen problemen en oplossingen. De Groene Hub biedt de ondersteuning op maat die nodig is om het idee van de bewoner te laten groeien tot een prachtig project of bedrijf voor de wijk en haar bewoners.’

Living Lab
Maartje Bos: ‘Het mooie aan de Groene Hub is dat iedereen zichzelf mag zijn waardoor initiatieven tot bloei komen. We leren allemaal samen. Of je nu hoger opgeleid bent, oud of jong, van welke cultuur dan ook, we houden elkaar een spiegel voor waardoor er continue nieuwe mogelijkheden en perspectieven ontstaan. Wijkbewoners, bedrijven, gemeente en kennisinstellingen komen samen in deze vrije ruimte.’

‘We zijn een Living Lab, geworteld in de buurt, waarin mensen willen leren en doen. En we kunnen dit echt niet alleen. Samen met bewoners, lokale ondernemers, kennisinstellingen en partnerorganisaties vergroten we onze impact en zo ontstaan er innovaties. Onze geleerde lessen van afgelopen drie jaar hebben we gedeeld in een learning lab op 10 oktober. De aftermovie kun je bekijken via: learning lab Groene Hub 10 oktober

Warmte delen met infrarood panelen!
‘Een mooi punt nog te benoemen is de campagne ‘Warmte delen met infrarood panelen’. Aldus Maartje Bos. ‘Wij hebben in Gaasperdam een actie op touw gezet waarmee draagkrachtige bewoners hun minderdraagkrachtige buurtbewoners kunnen helpen bij de aanschaf van Infraroodpanelen. Met een infrarood paneel als (bij)verwarming bespaar je al gauw 10-15% van je gasrekening terwijl je het zelf nog steeds behaaglijk warm hebt. Dit levert voor kantoren ook besparingen op. Je verwarmt niet een heel gebouw maar een werkplek: dáár waar iemand is.

Wat we nu zoeken zijn zakelijke partners die een infrarood voor zichzelf willen kopen of willen sponsoren om een lokale organisatie, vereniging, school of stichting door de winter te helpen. Meer info is op onze website te vinden: https://groenehub.org/infraroodpanelen/  en filmpje infrarood

Doe je ook mee?
‘Je kunt op verschillende manieren aanhaken bij de Groene Hub. Voor bedrijven organiseren we regelmatig impactdagen, workshops en teambuilding activiteiten. Wil je gebruik maken van de Groene Hub als locatie? Deze is geschikt voor bijeenkomsten en conferenties. We gaan bij voorkeur duurzame partnerschappen aan, in de vorm van een social impactbond. Of je kunt dus een infrarood paneel aanschaffen of sponsoren. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar info@groenehub.org of bel Maartje Bos, 06-19039645.’