Kom in actie tijdens de Klimaatweek

zonnepanelen

In de week van 30 oktober tot en met 5 november wordt de Nationale Klimaatweek georganiseerd. De overheid moedigt burgers, bedrijven en gemeenten aan om iets te doen voor een beter klimaat. Wil je mensen in je gemeente inspireren om bewuster te leven dan kun je je aanmelden via https://nkw2023.nl/

Oproep
In de Nationale Klimaatweek laten inwoners, bedrijven en organisaties in heel Nederland zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Gemeente Amsterdam ondersteunt de Klimaatweek omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen bijdraagt aan het klimaat. Er gebeurt volgens de gemeente al veel in de stad.

Heb je een collectief voor zonne-energie, ben je met andere bedrijven actief om meer laadpalen voor de deur te krijgen dan kun je in de Nationale Klimaatweek ook andere ondernemers inspireren. Kijk voor alle activiteiten op de website nkw2023.nl. Je kunt je via deze website ook aanmelden.

Andere campagnes
Gemeente Amsterdam ondersteunt ondernemers en bedrijven met (gratis) advies, subsidies en lage renteregelingen met betrekking tot duurzaamheid. Via de website amsterdam.nl/duurzaamondernemen kunnen ondernemers zich aanmelden voor gratis energieadvies en -begeleiding om het pand te verduurzamen. Een onafhankelijk energie-adviseur komt dan langs. Ook kun je je aanmelden voor een gratis energiescan via Gratis energieadvies en begeleiding – Gemeente Amsterdam

Om bedrijven en instellingen op weg te helpen met energiebesparing, hebben de provincie Noord-Holland en de vier omgevingsdiensten in de provincie de website ‘Check Klik Bespaar’ (checkklikbespaar.nl) ontwikkeld. In 2050 wil de provincie Noord-Holland klimaatneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, is energiebesparing bij bedrijven en instellingen cruciaal. Veel bedrijven en instellingen zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen.

Bedrijven met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas vallen onder de wettelijke energiebesparings- en informatieplicht: zij moeten energiebesparende maatregelen nemen.

Op de website checkklikbespaar.nl kunnen ondernemers controleren of hun onderneming of instelling onder de verplichtingen valt en hoe zij aan de eventuele verplichtingen kunnen voldoen. Om het besparen van energie verder te stimuleren heeft kabinet de energiebesparingsplicht voor bedrijven en instellingen per 1 juli 2023 aangescherpt.