Bijlmer Podcast: een stukje geschiedenis

Karin moor. Bijlmer podcast

Henno Eggenkamp van het Bijlmer Museum en Jeffrey Croese van Vinger.nl zijn onlangs de Bijlmer Museum Podcast gestart. In de podcast komen bewoners van de Bijlmer aan het woord over alles wat ze hebben meegemaakt, opgezet en uitgevoerd in de Bijlmer.

De eerste zes gesprekken zijn te beluisteren op Spotify. Aan het woord komen onder andere Karin Moor over de befaamde Roze Panter en rechercheur Peter Priehn over zijn werk in de Bijlmer. Eva Evers vertelt over de Amsterdamse Ponyclub en Marian van Lith gaat in gesprek over haar opvang voor vluchtelingen, studenten en gescheiden moeders. Ook wordt er in de Bijlmer Museum Podcast aandacht besteed aan de eerste Bijlmerrapper Carlos Nijhove.

Kindersoos
In de Bijlmer Museum Podcast vertelt Karin Moor over de befaamde Roze Panter. De Roze Panter in Grubbehoeve werd dankzij Karin Moor in de jaren ’80 en ’90 de beroemdste ‘kindersoos’ van Nederland. In de Roze Panter golden geen leeftijdsgrenzen zoals gebruikelijk was in het welzijnswerk. Oudere kinderen konden hun jongere broertjes en zusjes meenemen waardoor er een drukbezocht familiehuis ontstond waar heel veel mogelijk was. Karin en haar team vervulden de rol als gezinshoofd en lieten zich vooral leiden door de kinderen.

Eva Evers gaat in de podcast in gesprek over de Amsterdamse Ponyclub. De ponyclub werd in eerste instantie opgezet voor kinderen die het thuis niet breed hadden of problemen hadden. De kinderen konden er vooral gezellig samenzijn. De ponyclub bestaat nog steeds en is nu vooral een manege.

Historisch
Agent/rechercheur Peter Priehn deelt in Podcast Bijlmer Museum ervaringen over zijn werk in de Bijlmer. In de flat Gliphoeve was in de jaren ’70 zoveel harde muziek dat je niet eens meer van geluidsoverlast kon spreken. Het was altijd feest in de Gliphoeve aldus de rechercheur maar er was ook veel ellende. De drugsoverlast was enorm. In de jaren ’83-’84 werden de flats ‘schoongeveegd’.

In de podcast vertelt Yves van Kempen over de opstart van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in de jaren ‘70. Jarenlang was deze Limburger docent Nederlands aan de OSB. Later werd hij directeur. Ook komt Bijlmer ’s eerste rapper Carlos Nijhove aan het woord. Samen met zijn vrienden verzorgde hij in de jaren ’80 wekelijks een radioprogramma over rap. Dat gebeurde bij Radio Metro in de flat Grubbehoeve. Hij trad veel op in buurtcentra. Tegenwoordig schildert hij portretten, maakt raps in zijn studio en werkt in de bouw.

Ten slotte is er een aflevering over Marian van Lith die 50 jaar lang onderdak gaf aan gescheiden vrouwen, ongetrouwde moeders, studenten en vluchtelingen. Ze beheerde een aantal woningen in de Bijlmer waar ze in totaal ruim 450 mensen opving. De historische verhalen zijn te beluisteren op Spotify onder de noemer Bijlmer Museum Podcast. Binnenkort vinden er nieuwe opnames plaats.