Famiri Familie

famirifamilie

Vanaf 29 juni 2023 presenteren Stadsarchief Amsterdam (SAA) en het Nationaal Archief Suriname (NAS) de tentoonstelling Famiri Familie met verhalen over trans-Atlantische families. Met Famiri Familie willen zij bijdragen aan de landelijke herdenking van de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij door nieuwe verhalen en andere geschiedenissen te vertellen.

De tentoonstelling is tegelijkertijd een uitnodiging aan Amsterdamse Surinamers en Surinaamse Amsterdammers om hun familieverhalen te delen. Met elkaar, met andere bezoekers en met het Stadsarchief.

Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611
Al bijna vier eeuwen spelen familieverhalen van Suriname en Amsterdam zich af op of tussen twee continenten. Dankzij brieven, cassettebandjes en smartphones is het contact tussen familieleden aan beide kanten van de oceaan bewaard gebleven.

Veel Surinaamse families hebben een Amsterdamse geschiedenis. Zo ook de familie Frijmersum waarvan twee voorouders al tijdens de Koloniale Wereldtentoonstelling in 1883 in beeld kwamen. Ook is er tijdens de tentoonstelling aandacht voor de familie Charles die deels in slavernij in Suriname leefde en deels in vrijheid in Amsterdam. Bij de zusters Trowidjojo wordt eveneens stilgestaan. Zij kwamen in 1900 via Amsterdam aan in Suriname om als contractarbeiders te gaan werken.

Ook is er aandacht voor Amsterdamse families die een belangrijke Surinaamse geschiedenis hebben. Zoals Pilar, Minnie en Idriss Madimin. Hun grootouders kwamen vanuit Suriname naar Nederland. Hun voorouders kwamen uit China, Afrika, India, Indonesië en Europa.

Famiri Familie
Op de tentoonstelling is een minidocumentaire te zien over de Surinaamse familie Frijmersum. Ook is er een audiotour in het Nederlands en in het Sranantongo te beluisteren. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van de Vrienden van het Stadsarchief, Dutch Culture en de Gemeente Amsterdam.

Famiri Familie is gratis te bezoeken.
6 juli t/m 17 september 2023:
Cultureel Educatief Centrum
Bijlmerdreef 1289, Amsterdam

29 juni 2023 t/m 14 januari 2024:
Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32, Amsterdam

30 juni 2023 t/m 31 oktober 2023:
Nationaal Archief Suriname
Jaggernath Lachmonstraat 174
Paramaribo, Suriname

Voor meer informatie: