Prachtig bedrijf in een fantastische branche

Gert Koffeman Foto Wim Roefs CSU-TZorg

‘Bij CSU bieden we onze medewerkers kansen. We bieden ze activiteiten, opleidingen, hulp en ondersteuning op het gebied van vitaliteit, ontwikkeling en loopbaan. We willen graag dat medewerkers zich prettig voelen in hun werk. Gelukkige medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers en dat stralen ze dan ook uit bij onze opdrachtgevers. Dat vinden we heel belangrijk.’

Aan het woord is Gert Koffeman, Businessunit Directeur van CSU. Cleaning Service Uden is het grootste schoonmaakbedrijf n Nederland. ‘Oprichter Cor van der Heijden begon 55 jaar geleden als ramenwasser met een droom. Hij wilde ooit een bedrijf runnen met honderd medewerkers. ‘Dat is een beetje uit de hand gelopen,’ zegt Gert Koffeman lachend. ‘Er werken tegenwoordig 28000 mensen bij de CSU-groep.’

Talenten
‘CSU is in alle branches vertegenwoordigd,’ gaat Gert Koffeman verder. ‘Van zorginstellingen tot onderwijs en van kantoren tot hotels. We bedienen grote en kleine bedrijven in heel Nederland. Andere facilitaire dienstverleners willen zich naast schoonmaak ook nog wel eens richten op beveiliging of catering. Dat doen wij niet. Wij richten ons alleen op schoonmaak omdat we daar goed in zijn.

In Amsterdam is CSU al 15 jaar gevestigd in Amstel III. ‘Er werken honderddertig verschillende nationaliteiten bij ons bedrijf,’ zegt Gert Koffeman. ‘Een groot deel van onze medewerkers uit de regio is afkomstig uit Amsterdam Zuidoost. We zijn altijd op zoek naar nieuwe talenten. Mensen met passie, die hart hebben voor het vak. Wij zijn onderdeel van ‘Zuidoost Werkt’ een initiatief om zoveel mogelijk vacatures in te vullen met bewoners uit Amsterdam Zuidoost.’

‘Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nemen we in dienst. We kijken samen naar de mogelijkheden en bieden opleidingstrajecten aan. Plezier in het werk en persoonlijke groei staan daarbij voorop. Ruimte voor stagiaires is er ook bij CSU. Studenten van het mbo, hbo en wo kunnen leerzame en uitdagende stages bij ons lopen waarbij ze veel praktijkervaring op kunnen doen.’

Maatschappelijk betrokken
In 2021 heeft CSU Convenant Masterplan Zuidoost ondertekend. Hiermee geven ze samen met de andere ondertekenaars aan dat ze een substantiële bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van Stadsdeel Zuidoost. Binnen twintig jaar moeten alle jongeren die opgroeien in Amsterdam Zuidoost dezelfde kansen hebben als de jongeren in de rest van Amsterdam.

‘Wij zijn echt betrokken bij Amsterdam Zuidoost,’ zegt Gert Koffeman. ‘Daarom zijn we onlangs ook partner geworden van Zuidoost City. We ontmoeten via Zuidoost City ondernemers uit de regio en vergroten ons netwerk. We wisselen kennis uit, ondersteunen elkaar en kunnen ons gezamenlijk inzetten om de regio te versterken. Dat is belangrijk.’

Innovatief
CSU valt samen met Tzorg en Zizo onder de holding Total Care. ‘Tzorg is onze thuiszorgorganisatie die op basis van een Wmo-indicatie thuishulp levert,’ legt Gert Koffeman uit. ‘Zizo is onze nieuwe startup gericht op thuiswerkplekken. Particulieren kunnen Zizo voor zichzelf aanvragen, maar werkgevers kunnen Zizo ook inschakelen voor hun werknemers. Bij veel bedrijven is thuiswerken na de pandemie vanzelfsprekend geworden. Werkgevers kunnen Zizo inzetten als nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde.’

Ook op digitaal vlak is CSU vernieuwend. De medewerkers van CSU werken met het BE Clean Systeem waardoor ze digitaal inzicht krijgen in hun schoonmaakactiviteiten, in het gebouw en in het gebruik ervan. De schoonmaakmedewerkers verzamelen data in de BE Clean app zodat er efficiënter kan worden schoongemaakt.

‘We zijn een prachtig bedrijf in een fantastische branche,’ zegt Gert Koffeman niet zonder trots. ‘We zijn dicht bij de klant georganiseerd en kunnen iedereen bedienen. We doen ons best voor onze medewerkers en we zetten ons in voor de maatschappij. Wij maken echt het verschil. Ik zou ook niet anders willen.’