‘Het belangrijkste is human capital’

Human capital

Zuidoost City organiseert elk jaar netwerkbijeenkomsten voor haar partners. Op donderdag 23 februari vond de eerste van 2023 plaats. Het thema: ondernemen in Zuidoost en de kracht van human capital. Wethouder Economische Zaken Sofyan Mbarki was erbij. Hij toonde zich onder de indruk van hoe bedrijfsleven en onderwijsinstellingen in Zuidoost lokale ondernemers ondersteunen en jongeren perspectief bieden op werk.

‘Laten we ons concentreren op brede welvaart, dus niet alleen op een krachtige economie maar ook op onderwijs, persoonlijke ontwikkeling, balans tussen werk en privé, welzijn en veiligheid etc. Op die kanten van welvaart scoren we vooralsnog laag, aldus onderzoek door de Rabobank in 2022. De aandacht moet veel meer uitgaan naar de menselijke maat. We moeten human capital verbinden met het onderwijs en het bedrijfsleven.’ Met deze aansporing opent de directeur van Zuidoost City Saskia Bosnie op donderdag 23 februari voor een volle zaal de eerste netwerkbijeenkomst van 2023.

Bosnies woorden worden onderstreept door Virgill Olvira, de managing director van The Extra Mile, waar de bijeenkomst plaatsvond. Olvira: ‘We misten hier een plek waar bedrijven elkaar kunnen versterken. Zelf heb ik dat als jongere als een gemis ervaren, maar nu hebben we wél ondernemers die de jeugd ondersteunen. Wij investeren in studenten, ook en vooral in mbo’ers. Ook nodigen we basisschoolleerlingen uit. Die komen hier en zien dat de mensen die hier werken op hen lijken. Zoiets maakt hen enthousiast.’ Inmiddels kent TEM een toevloed van bedrijven die een ruimte huren in het pand aan de Hesselbergweg 8, en is TEM dé pleisterplaats in Zuidoost waar ondernemers met hun kennis en ervaring fungeren als mentoren voor jongeren.

‘Diversiteit is cruciaal’
Wethouder Economische Zaken van de Gemeente Amsterdam Sofyan Mbarki is te gast. Ook hij onderstreept het belang van brede welvaart. ‘Voor alleen economische groei betaalt de stad een prijs, zoals het gebrek aan woningen.’ De verbinding maken tussen bedrijven en onderwijs lukt nog niet overal, ziet hij. ‘Terwijl het zaak is plekken te creëren voor lokaal talent. We hebben mbo’ers hard nodig en moeten deuren van de ROC’s openzetten. Hier in Zuidoost gebeurt dat al, op een niveau waar anderen met bewondering naar kijken.’ Daarnaast benadrukt Mbarki het belang van diversiteit. ‘Diversiteit is cruciaal om het goede te doen. Bovendien: als je je openstelt voor de buurt vind je de mensen die je nodig hebt.’

‘Inspirerende werkplek’
Dan stellen (beginnende) ondernemers uit het bedrijvennetwerk in Zuidoost zich voor aan wethouders en publiek. In sneltreinvaart (ze hebben ieder drie minuten) vertellen ze hoe zij via TEM en Zuidoost City hulp kregen van collega-ondernemers en hoe zij op hun beurt jongeren willen helpen bij het opstarten van loopbaan of bedrijf. Fier de Vries, een in vintage pak gestoken ROC-student Vakman Ondernemen, is bezig een eigen duurzaam en vintage kledingbedrijf op te zetten. Hij vindt The Extra Mile ‘een super inspirerende werkplek. Ik kon er leren, meekijken, dingen uitproberen, gastlessen bijwonen. Virgil zag in iets mij en heeft mij de kans gegeven mijn zakelijke netwerk verder uit breiden binnen TEM.’

Shaquille Veldboom heeft een start-up voor o.a. 3D-printen: Veldboom Studio’s. Op het projectiescherm verschijnt het prototype van een soort Biró dat hij heeft ontworpen. Het voertuigje is nog in de ontwikkelfase. ‘Op mijn achtste ben ik begonnen met programmeren en ontwerpen. Nu wil ik mijn skills toepassen bij bedrijven om hun virtuele dromen te verwezenlijken. Er is meer expertise op dit vlak nodig, en ik wil de jeugd hierbij betrekken, ook om een betere representatie van Zuidoost op dit gebied te verwezenlijken.’

Nog een voorbeeld van hoe TEM en Zuidoost City ondernemingen verbinden met het bedrijvennetwerk in Zuidoost én van maatschappelijk verantwoord ondernemen brengt Ramon Niamat in. Zijn bedrijf reinigt auto’s op locatie op ecologische wijze. ‘We gebruiken bijvoorbeeld 10 liter water in plaats van de gangbare 150 tot 200 liter. Jongeren vragen me: kun je me helpen ook zoiets op te zetten? Ze willen zelfstandig opereren. De oplossing zou zijn: franchisen. Wel kost dat tijd, kennis en geld om zoiets laagdrempeliger voor jongeren te maken.’

Gert Koffeman sluit de rij. Hij is Business Unit Directeur bij CSU, een schoonmaakbedrijf met 28.000 werknemers. ‘Wij hebben een pad ontworpen om mensen hun droombaan te laten vinden.’ Hij geeft het woord aan Arti Sadhoe, die hij beschrijft als een talent, die doorgroeide door tot operationeel recruiter bij CSU. Ze prijst het bedrijf omdat het zich ‘met allerlei middelen inzet om iedereen groeikansen te bieden.’ De menselijke maat is hierbij leidend; per persoon kijkt CSU welke vaardigheden mensen willen ontwikkelen. Daarbij kan ook schuldhulpverlening of een digi-coach worden ingezet.

Sociale sector voor ondernemers
Zuidoost City-directeur Saskia Bosnie leidt vervolgens de rondvraag en discussie. Wethouder Mbarki toont zich onder de indruk van de pitchers en van hoe TEM en Zuidoost City fungeren als aanjagers en verbinders. Hij vraagt naar het tijdpad van de micro-car van Veldboom. Deze hoopt dat in 2024 de eerste honderd exemplaren van de band zullen rollen. Daarop merkt Virgill Olvira van TEM op dat ‘relaties trekken aan zulke lokale talenten’, en dat die dan nogal eens vertrekken uit Zuidoost.

Kwartiermaker Saskia Rill van Zuidoost City maakt zich zorgen of TEM wel kan blijven, nu er in Amstel III zoveel ontwikkelingen plaatsvinden. Wat kan de gemeente doen om die lokale ondernemer te behouden? Wethouder Mbarki: ‘We moeten als gemeente hierin blijven investeren.’ Het liefst zou ik een sociale sector voor ondernemers instellen met bedrijfsruimtes met een huur onder de duizend euro’.

Ook suggesties en ideeën komen langs. Zo biedt een ondernemer in de zaal Ramon Niamat begeleiding aan bij financiering en bij het bedenken van strategieën voor zijn ecologische autowasbedrijf. Het initiatief illustreert hoe snel en soepel ondernemers in Zuidoost met elkaar in contact kunnen komen en elkaar verder helpen. ‘Dit lijkt een match’, klinkt het blij vanuit het publiek. Applaus weerklinkt. Daarna is het tijd voor de borrel en netwerken met swingende achtergrondmuziek.

Tekst Annemiek Huijerman, fotografie Jeremy Paesch