STOER

Stoer

Tot eind januari kunt u ze tegenkomen op Hoekenrode: vijf knalroze letters, die samen het woord STOER vormen. Het is een tijdelijk kunstwerk van kunstenaar Bilal Chahal.

De kunstinstallatie ‘STOER’ van Bilal Chahal staat sinds 12 december op Hoekenrode in stadsdeel Zuidoost. Het belicht op een subtiele en humorvolle wijze het onderwerp gender en alles wat daarmee samenhangt. De beelden bestaan uit vijf stalen letters, geverfd in Barbie-roze. Die letters worden steeds kleiner. De grootste letter is bijna 1 meter 80 en de kleinste 1 meter. Tot eind januari blijven ze staan.

Stoere roze letters
Bilal Chahal maakte vijf ‘stoere’ letters: de letters zijn groot en kunnen tegen een stootje. Chahal schilderde ze roze. Zoals hij het zelf noemt, Barbie-roze. Het is aan de kijker om uit te maken of die stoere letters dan nog steeds stoer zijn.

Chahal wil met dit kunstwerk mensen bereiken die moeite hebben met alles wat anders is dan wat ze gewend zijn. Mensen die onbegrip voelen voor mensen die bijvoorbeeld homoseksueel of transgender zijn. Hij wil graag zien dat mensen gaan nadenken over hun gevoelens en gedrag. Met dit kunstwerk wil hij een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van de LGBTQIA+-community.

Wie is Bilal Chalal?
Chahal werd in 1978 geboren in Libanon. In 1990 verhuisde hij naar Curaçao en sinds 1999 woont en werkt hij in Amsterdam. In 2016 opende hij een studio in Bogota (Colombia). Hij noemt zichzelf een ‘multidisciplinary visual artist’. Zijn meeste werk is abstract en conceptueel. Zijn werk gaat vaak over sociale thema’s.

De letters staan tot eind januari 2023 op Hoekenrode, vlakbij station Bijlmer Arena in stadsdeel Zuidoost.
Meer info: https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/zuidoost/nieuws/kunstwerk-stoer-gender/