Parels uit Zuidoost

Emel ZAZA Kichen

Voor de nieuwsbrief en de website van Zuidoost City deelt Jenny van Dalen elke maand een recept om de kennis over Amsterdam Zuidoost te vergroten en om mensen te verbinden. Deze keer een variant van Icli Köfte, een recept van de Koerdische Emel Kisin

Het recept van Emel Kisin is het lievelingsgerecht van haar moeder. Deze variant van Lcli Köfte komt uit Bingöl, een prachtig gebied in Oost Anatolië.

Amsterdam Zuidoost heeft vele pareltjes in haar stadsdeel. De vriendelijke goedlachse Emel Kisin is daar met haar indrukwekkende kookkunst één van. Ze mag dan ook niet ontbreken in het vernieuwde Bijlmer kookboek van Jenny van Dalen.

Bijlmer Kookboek
Voor het Bijlmer Kookboek doolde Jenny van Dalen wekenlang door de Bijlmer om de recepten op te schrijven. ‘Ik kreeg recepten en handjes vol kruiden. Niet iedereen sprak Nederlands en zeker niet iedereen kookte met een weegschaal en een maatbeker. Ik moest dus alles berekenen en uitwerken. Ik werd uitgenodigd om langs te komen en mee te eten. Een fantastische reis. Het Bijlmer Kookboek kwam in 1997 uit.’

Het samenstellen van een vernieuwd Bijlmer Kookboek staat op haar wensenlijstje. Jenny van Dalen: ‘Het Bijlmer Kookboek is een stukje Bijlmer cultuur. Het is de beste manier om de Bijlmer te leren kennen. Het is interessant voor jong en oud. Het is een verbindend boek voor eenieder die op welke manier dan ook betrokken is bij Amsterdam Zuidoost. Ik ben op zoek naar iemand die het vernieuwde Bijlmer Kookboek wil financieren. Ik wil daarover graag in gesprek.’

Emel Kisin
Emel Kisin begon in 2011 met het geven van kooklessen. Ze genoot er enorm van en haar lessen werden enthousiast ontvangen. Ze bouwde haar passie langzaam uit en in 2017 werd ZAZA kitchen geboren.

Haar omgeving en de verschillende culturen in Zuidoost zijn een bron van inspiratie voor Emel Kisin. Ze wil graag mee met de tijd en inspelen op de wensen van haar klanten. In haar vrije tijd is ze dan ook vaak aan het experimenteren. Haar werk stopt nooit en haar liefde voor de kookkunst zie je terug in al haar gerechten.

De gerechten van Emel Kisin beperken zich niet tot één specifieke keuken. Ze is van alle markten thuis. Haar Surinaamse gerechten doen niet onder voor haar gerechten uit het Midden-Oosten en Azië. Emel Kisin is een creatieve duizendpoot en een ware verrijking voor Amsterdam Zuidoost.

Gevulde Köfte (Bingöl style), door Emel Kisin.
Ingrediënten voor de buitenkant van de Köfte:
1 theelepel griesmeel, 1,5 kopje fijne bulgur, 1 theelepel gemalen rode peper, 1 theelepel chilipasta, Iets minder dan 1 kopje bloem, 1 theelepel zout, 1 glas koud water.

Ingrediënten voor de vulling van de Köfte:
2 eetlepels olie, 300 g gehakt, 2 teentjes knoflook, 3 middelgrote uien, 1/2 theelepel, tomatenpuree, 1⁄2 bosje peterselie, zout, chilipeper, zwarte peper (kruiden en zout kunnen naar wens worden aangepast)

Om de Köfte na het koken in te bakken:
1 eetlepel roomboter.
2 eetlepel zonnebloemolie.

Bereidingswijze:
Eerst wordt de vulling voorbereid. Snij de ui fijn. Doe de olie in een pan, voeg de gesneden ui toe en bak het geheel goudbruin op een middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en daarna het gehakt. Voeg tomatenpuree toe en bak het geheel nog 3 minuten.

Voeg kruiden, zout en fijngehakte peterselie toe en zet het vuur uit. De vulling goed laten afkoelen. Week de bulgur in een kom met 1 glas koud water. Als het water is weggetrokken, voeg dan griesmeel, kruiden en het zout toe. Was je handen en kneed het geheel ongeveer 15 minuten, als het te droog is, voeg je een klein beetje water toe. Voeg de bloem toe en kneedt het geheel nog 5 minuten. Het mag niet uit elkaar vallen als je er een balletje van maakt. Verdeel het mengsel en maak er balletjes van. Het mag ook niet aan je hand plakken. Als dat het geval is maak dan je handen een beetje nat.

Met je duim maak je een opening in het balletje. Maak het balletje zo hol mogelijk. Doe een beetje van de vulling in het holletje en sluit het balletje voorzichtig. Maak het balletje tijdens het sluiten een beetje vochtig met wat water. Zet een pan met water met wat zout naar smaak op het vuur. Wanneer het water kookt, voeg je heel voorzichtig de balletjes Köfte toe.

Kook het in 15-20 minuten op een middelhoog vuur gaar. Verwijder de gekookte Köfte met behulp van een zeef. Voeg roomboter en olie toe in een pan, voeg de Köfte toe. Af en toe keren tot de Köfte rondom goed is gebakken.