Ocho & Ibs genomineerd

Ocho & Ibs

In stadsdeel Zuidoost is hiphop-duo Ocho & Ibs een opvallend nieuw geluid. Dit leverde de heren onlangs de nominatie op voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 in de categorie Stimuleringsprijs.

‘Een complete verrassing was het maar echt ontzettend mooi. Zo’n nominatie is een blijk van waardering voor het werk dat je doet. Een schouderklopje,’ aldus het getalenteerde duo Ocho & Ibs uit Amsterdam Zuidoost. ‘We waren er heel erg blij mee.’

Amsterdamprijs voor de Kunst
Jaarlijks kent het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad.

Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit.

Kwetsbaar
Ocho & Ibs stellen zich in hun songteksten kwetsbaar op. Zo inspireren ze jonge mannen die zijn opgegroeid zonder vaderfiguur om het beste uit zichzelf te halen. Het tweetal stelt gezond leven centraal, bijvoorbeeld door het organiseren van diners en workouts.

In samenwerking met School 2 community geven ze jonge, beginnende artiesten een podium. Zo bouwen ze gestaag aan een carrière in de muziek, waarbij ze niet alleen zelf, maar ook andere jonge artiesten steeds nadrukkelijker op het voetstuk plaatsen.

Kingshit
‘Toen we ongeveer veertien waren zijn we begonnen met het maken van muziek,’ zeggen de mannen. Ibsan (Ibs): ‘Nichowell (Ocho) had een studio in zijn kamer en we kwamen daar altijd met een groep jongens bij elkaar om te chillen en om met muziek bezig te zijn. Muziek was ons leven. We werden steeds serieuzer en vanaf 2017 gingen we het professioneler aanpakken door de muziek echt uit te brengen.’

Nichowell: ‘We rappen over alles en zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat is onze kracht. We vinden het belangrijk om het beste uit onszelf te halen. We stimuleren anderen dat ook te doen. Dat brengen we in onze muziek tot uiting. Zo is ook Kingshit ontstaan.’

‘Kingshit hoort bij Kings Island, ons platform waar we jonge mannen ondersteunen om de beste versie van zichzelf te worden. Wij komen allebei uit een gezin waar een mannelijk rolmodel ontbrak en we weten hoe belangrijk het is om die juist wel te hebben. We geven masterclasses en fysieke trainingen in samenwerking met verschillende organisaties in Amsterdam Zuidoost.’

Doorzetten
Elke week zijn de mannen te vinden in hun studio in de Kazerne in Amsterdam Zuidoost. Ze leven voor de muziek maar kunnen er nog niet volledig van rondkomen. Ibsan is gymdocent en geeft ook tekenles. Nichowell is jongerencoach. ‘De nominatie voor de Amsterdamprijs voor de kunst is voor ons natuurlijk een enorme stimulans om ons werk in de muziek voort te zetten. Het zou mooi zijn als het ons ook nieuwe opdrachten oplevert.’

Maar het belangrijkst is het voor het duo om hun boodschap door te geven. ‘Blijf geloven in jezelf en laat je niet gek maken door mensen die niet in je geloven,’ zegt Ibsan. ‘En alles lijkt onmogelijk tot het is gelukt,’ voegt Nichowell toe. ‘Je moet altijd doorzetten dus. Bovendien vinden we het belangrijk om onze muziek, onze lifestyle Hip Hop door te geven aan de volgende generatie. Dat zijn we dan ook vastbesloten om te doen.’

Winnaars
De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 zijn op 10 oktober bekend gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). In het Internationaal Theater Amsterdam op het Leidseplein, oftewel de oude schouwburg, namen ze de prijs in ontvangst. Helaas vielen Ocho & Ibs buiten de prijzen.

Visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo won dit jaar de Stimuleringsprijs. Werk van het Jaar is gewonnen door online radiostation Echobox Radio en de prijs voor bewezen kwaliteit 2022 ging naar Makerscollectief Rainbow Soulclub.