Talentenvijver biedt kansen

Taleb. ROC

‘Ik ben echt heel blij dat ik deel uitmaak van de Talentenvijver. Toen ik aan de opleiding begon was ik verlegen en wist ik niet zo goed wat ik wilde. In een jaar tijd heb ik heel veel geleerd en ben ik een stuk zekerder van mezelf geworden. Ik heb bijna mijn diploma en wil volgend jaar aan de Hogeschool van Amsterdam starten met de opleiding International Business. Ik wil later een eigen bedrijf en denk dat me dat zeker gaat lukken.’

Aan het woord is Taleb Dasouki. Hij is een van de gemotiveerde ROC studenten die deelneemt aan Talentenvijver. De Talentenvijver is een project van Zuidoost City in samenwerking met het ROC van Amsterdam Zuidoost. De talentenvijver biedt ambitieuze ROC studenten de kans om versneld MBO4 te halen. Zuidoost City selecteert de studenten middels een pitch, biedt hen vervolgens intensieve (zakelijke) coaching en koppelt de jongeren daarna aan partners van Zuidoost City om afstudeeropdrachten te maken, stagedoelen te behalen en om werkervaring op te doen.

Talentenvijver
Zeven jaar geleden kwam Taleb Dasouki vanuit Syrie naar Nederland. ‘Ik startte met MBO1 en mocht halverwege het eerste jaar naar vwo 4. Vanwege persoonlijke omstandigheden kon ik mijn vwo niet afmaken en ging ik van school af. In september vorig jaar meldde ik me aan bij het ROC Zuidoost om mijn MBO 4 te halen. In december werd ik op basis van mijn kennis en motivatie toegelaten tot de Talentenvijver.’

‘Bij de Talentenvijver worden de studenten getraind en gecoacht door professionals uit het bedrijfsleven,’ legt projectmanager Dite Van Esser uit. ‘Het is belangrijk dat de jongeren erachter komen wat ze daadwerkelijk leuk vinden en waar hun talenten liggen. Wij ondersteunen hen daarbij. Ook krijgen ze inzicht in hun kansen en mogelijkheden, waardoor hun zelfvertrouwen groeit.’

Taleb Dasouki volgt de opleiding Junior Accountmanager. ‘Naast de generieke vakken leer ik hoe ik sollicitatiebrieven schrijf en mijn cv in orde maak. Ook leer ik mezelf beter te uiten. Ik heb geleerd hoe ik goed moet communiceren en hoe ik duidelijk kan maken wat ik allemaal kan. Door de coaching vanuit de Talentenvijver en door alle persoonlijke aandacht ben ik minder verlegen en durf ik meer. Ik heb meer zelfvertrouwen en ik weet nu hoe belangrijk het is om een goede indruk te maken en mijn netwerk uit te breiden.’

Uitdaging
De Talentenvijver is een intensief traject. De studenten lopen drie dagen per week stage en bereiden zich voor op hun examen. ‘Ik loop nu stage bij Zuidoost City en bij Bureau Brick in Utrecht,’ zegt Taleb Dasouki. ‘Ik vind het heel afwisselende en leerzame stageplekken. Voor mijn studieopdrachten doe ik marktonderzoeken en een doelgroep analyse. Ook sta ik op bewonersmarkten en informeer ik mensen over bouwprojecten. Ik vind dat heel erg leuk en word hierbij goed begeleid.’

Na mijn stage ga ik me verder focussen op school en dan ga ik dit jaar nog examen doen. Ik heb mijn MBO4 diploma dan in een jaar gehaald. Ik ben daar heel blij mee. Mijn vervolgstudie begint pas in september 2023, dus ik ga in de tussenliggende periode werken. Ik kijk uit naar mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam. Het wordt een uitdaging maar ik weet zeker dat het gaat lukken. Ik heb er zin in want ik ben nog lang niet uitgeleerd.

Bent u op zoek naar ondersteuning van uw team, naar een frisse kijk en extra handen en wilt u een talentvolle student die extra ervaring bieden? Neem contact op met Dite Van Esser via 020-6967536 of via info@zuidoostcity.nl