Eerste 100 harp-e’s Leerorkest

100 harpen Leerorkest

Speciaal voor het Leerorkest is een gloednieuw model harp ontworpen. De gewone harp is mooi maar ook erg zwaar en duur. Het innovatieve model, de harp-E, is een lichtgewicht zelfbouwpakket en daardoor heel betaalbaar.

De droom van een goedkopere harp leefde al een tijdje bij Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest. Op initiatief van de beroemde harpist Remy van Kesteren kwam Marco de Souza in contact met Joris Beets, harpist én internationaal bekroond ontwerper. Het resultaat van deze actie was een hippe harp die een kwart kost van het traditionele instrument en gemakkelijk mee naar huis gaat in een draagtas. De harp kan ook elektronisch worden versterkt.

Leerorkest
In 2005 startte Marco de Souza, als directeur van Muziekcentrum Zuidoost het eerste Leerorkest. Hij deed dat in samenwerking met een aantal basisscholen. Het bleek het begin van een kleine revolutie in de wereld van het muziekonderwijs. Ieder kind kreeg op school de kans om een instrument te leren bespelen. Na schooltijd was er ruimte voor verdieping in een naschools orkest: het Wijktalentorkest. Stichting Leerorkest bereikt ondertussen in Amsterdam ongeveer vijfduizend kinderen.

Voor veel kinderen is kennismaken met klassieke muziek en een symfonisch muziekinstrument niet vanzelfsprekend. De drempel naar de muziekschool is vaak hoog, net als de drempel naar een concertzaal. Het Leerorkest geeft kinderen de kans om spelers te zijn in plaats van buitenstaanders. Daar plukken zij volgens de initiatiefnemers van het leerorkest hun hele leven de vruchten van.

Liefde voor muziek
Met een crowdfundingsactie, gesteund door harpist Remy van Kesteren en Podium Klassiek-presentator Floris Kortie, werd vorig jaar in een aantal maanden het geld opgebracht voor de materiaalkosten van 300 harpen. In april van dit jaar konden vrijwilligers aan de slag gaan met het in elkaar zetten van de harpen.

Inmiddels zijn de eerste 100 harp-e’s door vrijwilligers in elkaar gezet. Als productieruimte heeft Villa Arena in Amsterdam Zuidoost een lege winkelruimte ter beschikking gesteld. Elke woensdag komt hier een team vrijwilligers bij elkaar om aan de muziekinstrumenten te werken.

Het team vrijwilligers bestaat uit een divers gezelschap. Het zijn musici, muziekliefhebbers of mensen die gewoon heel handig zijn. Allemaal geven ze graag de liefde voor muziek door aan een nieuwe generatie voor wie het niet vanzelfsprekend is om zo’n uniek instrument te kunnen bespelen.

Voor meer informatie over het leerorkest: https://leerorkest.nl/category/nieuws/