Thuis zijn in de Bijlmer

Kookboek Jenny. Slowenen

Voor de nieuwsbrief en de website van Zuidoost City deelt Jenny van Dalen elke maand een recept om de kennis over Amsterdam Zuidoost te vergroten en om mensen te verbinden. Deze keer Vianocna Kapustnica, een recept van de Slowaakse Lucia Lakatosova en Marek Segedy

Sinds 2007 wonen Lucia Lakatosova en Marek Segedy in een mooie eengezinswoning in de Bijlmer. Ze hebben het er prima naar hun zin. Hun Pakistaanse buurman spreekt een beetje Slowaaks omdat hij in Slowakije heeft gestudeerd. Lucia en Marek vinden dat fantastisch omdat er maar weinig mensen in het stadsdeel hun taal spreken. Het geeft hen nog meer het gevoel dat ze thuis zijn in de Bijlmer.

‘Koken is één van onze hobby’s,’ zeggen Lucia en Marek, ‘maar wij koken in Nederland op een andere manier dan in Slowakije. In Slowakije is het de traditie om twee keer per dag warm te eten. Men is daar praktisch de hele dag mee bezig. Worst wordt bijvoorbeeld zelf gemaakt en ook wordt fruit na de oogst gedroogd, verwerkt tot jam of op alcohol gezet. In Nederland hebben daar geen tijd voor. We hebben het veel te druk met ons werk. We zouden het wel fantastisch vinden als één van onze gerechten in het vernieuwde Bijlmer Kookboek opgenomen wordt.’

Bijlmer Kookboek
Voor het Bijlmer Kookboek doolde Jenny van Dalen wekenlang door de Bijlmer om de recepten op te schrijven. ‘Ik kreeg recepten en handjes vol kruiden. Niet iedereen sprak Nederlands en zeker niet iedereen kookte met een weegschaal en een maatbeker. Ik moest dus alles berekenen en uitwerken. Ik werd uitgenodigd om langs te komen en mee te eten. Een fantastische reis. Het Bijlmer Kookboek kwam in 1997 uit. ’

Het samenstellen van een vernieuwd Bijlmer Kookboek staat op haar wensenlijstje. Jenny van Dalen: ‘Het Bijlmer Kookboek is een stukje Bijlmer cultuur. Het is de beste manier om de Bijlmer te leren kennen. Het is interessant voor jong en oud. Het is een verbindend boek voor eenieder die op welke manier dan ook betrokken is bij Amsterdam Zuidoost. Ik ben op zoek naar iemand die het vernieuwde Bijlmer Kookboek wil financieren. Ik wil daarover graag in gesprek.’

Amsterdam
Lucia Lakatosova en Marek Segedy houden van de Bijlmer. Via de Internationale Dans Academie in Amsterdam leerden ze elkaar kennen. Ze reisden met hun dansgezelschap de hele wereld over en gingen uiteindelijk samenwonen in hartje Amsterdam.

Ze moesten in het begin wel wennen aan het leven in de hoofdstad. ‘Ik had nog nooit een persoon van kleur gezien,’ zegt Lucia, ‘en vind het geweldig dat er in Amsterdam zoveel mensen met verschillende culturele achtergronden wonen. Bovendien waren wij het strakke communistische Sovjet regiem gewend. Vrijheid bestond in ons geboorteland niet. Extravagantie en andersdenkenden evenmin.’

Straatfeest
In 2005 besloten Lucia Lakatosova en Marek Segedy de binnenstad te verruilen voor de rust, de ruimte en het groen van Amsterdam Zuidoost. Ze organiseerden een straatfeest om de omgeving te leren kennen en kookten voor de hele buurt. Het werd een fantastische ervaring waarbij ze bijzondere mensen leerden kennen.

Hoewel Lucia Lakatosova en Marek Segedy tegenwoordig weinig tijd hebben om uitgebreid te koken, was de keuze voor een Slowaaks recept voor het toekomstige vernieuwde Bijlmer Kookboek snel gemaakt. Het is een traditionele zuurkoolsoep, die bij iedere Slowaak op tafel staat.

Vianocna Kapustnica, Zuurkoolsoep, door Lucia Lakatosova en Marek Segedy uit Slowakije

Ingrediënten:
1 á 1 1/2 kilo zuurkool uit het vat (deze niet uitspoelen), 1 grote ui, 750 gram varkensvlees of vlees naar keuze. 1 grove rookworst, Poolse, of Hongaarse worst (worst uit Slowakije is hier moeilijk te verkrijgen). 1 hand gedroogde paddenstoelen, 1 hand gedroogde pruimen, 1/2 hand gedroogde appeltjes, 4 teentjes knoflook, 4 laurierblaadjes, 1 theelepel kummelzaadjes, zwarte peperkorrels naar keuze, paprikapoeder naar keuze, zout naar keuze, een beetje olie voor het fruiten van de ui, 4 liter water voor de bouillon, crème fraise.

Bereidingswijze:
Zout het varkensvlees of vlees naar keuze. Breng een pan met de 4 liter water en het vlees aan de kook. Laat het ongeveer 3/4 uur zachtjes koken. Maak de ui schoon en bak het in de olie tot het glanst. Doe ui, kummel en paprikapoeder bij de vleesbouillon. Voeg direct daarna de zuurkool, paddenstoelen, pruimen, appeltjes, de geperste knoflook, zwarte peperkorrels en laurierblad toe.

Breng het geheel aan de kook en laat het daarnaar 3⁄4 uur zachtjes sudderen. Voeg het zout als laatste toe. Waarschijnlijk hoeft u niet veel zout toe te voegen omdat de zuurkool van zichzelf al zout is. Voeg bij het opdienen crème fraise toe.

Tip:

Voeg blokjes gekookte aardappels toe aan de soep