Een Gat in Mijn Hart

monument Bijlmerramp

‘Een Gat In Mijn Hart’ is een indrukwekkende documentaire waarin ervaringen worden gedeeld rondom de Bijlmerramp op 4 oktober 1992. Akwasi Ansah maakte de ramp van dichtbij mee en gaat samen met zijn lotgenoten de confrontatie aan met hun gedeelde trauma. Welke plek hebben de ervaringen van toen vandaag de dag nog in hun leven? Is het trauma iets om op te lossen of juist iets wat de ruimte verdient om er te zijn?

Bijlmerramp
Op 4 oktober 1992 stortte een Boeing 747- vrachtvliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Veel buurtbewoners zagen de ramp gebeuren en verloren hun huis, familieleden en/of vrienden.

Ook kinderen zagen het vliegtuig, de vuurzee en het gat dat overbleef. Akwasi Ansah zag dit alles op 4-jarige leeftijd, vanuit het raam van de flat tegenover Groeneveen. Op school maakten hij en andere kinderen uit de buurt tekeningen en verhalen over wat zij zagen. De verhalen en de tekeningen werden gebundeld in een boek.

Een Gat in Mijn Hart
Nu, dertig jaar later, begint Akwasi Ansah een zoektocht vanuit de verhalen en tekeningen uit dat boek. Hij bezoekt onder andere zijn moeder, de schooldirecteur die het boek heeft bedacht en de juf die jarenlang ouders en kinderen begeleidde in hun rouwproces. Ook praat hij met voormalige flatbewoners over de impact van de Bijlmerramp.

Een Gat In Mijn Hart is ontstaan vanuit het idee van Akwasi Ansah, geregisseerd door Olivier Garcia en geproduceerd door YallaDocs. De documentaire is op 26 september in première gegaan op het Nederlands Film Festival, in Utrecht. Op vrijdag 30 september vindt de uitreiking van de Gouden Kalveren plaats waarvoor Een Gat In Mijn Hart is genomineerd in de categorie: korte documentaires.

Een Gat In Mijn Hart is dinsdag 4 oktober om 22:10 te zien op NPO 2 bij Omroep Zwart.