Zingende kok uit Zuidoost

Ammar Nashed. Bijlmer Kookboek

Voor de nieuwsbrief en de website van Zuidoost City deelt Jenny van Dalen elke maand een recept om de kennis over Amsterdam Zuidoost te vergroten en om mensen te verbinden. Deze keer Syrische tuinboonschotel (Foul Béchamel), een recept van de Syrische Ammar Nashed.

‘Ammar Nashed is een aanwinst voor Amsterdam Zuidoost. Zeker als hij straks zijn eigen restaurant kan hebben. Dat is zijn droom en ik hoop van harte dat zijn droom uitkomt. Ik ben enorm trots op hem,’ zegt Jenny van Dalen.

Ammar Nashed is een Syrische vluchteling en woont sinds 2015 in Amsterdam Zuidoost. Jenny van Dalen kent hem goed en weet dat hij heerlijk kan koken. ‘In het nieuwe Bijlmer Kookboek krijgt hij een plekje,’ zegt ze. ‘Dat weet ik zeker.’

Tante Jenny
‘Ammar heb ik leren kennen in de tijd dat hij in de vluchtelingenopvang aan de Flierbosdreef woonde. In Syrië was hij chef-kok en hij is werkzaam geweest in Shanghai, Egypte en Dubai. Ammar is een zeer positieve jongeman die ondanks alle ellende die hij tijdens zijn vlucht heeft meegemaakt, gefocust is op de toekomst.’

Na zijn aankomst in Amsterdam pakte hij de draad van zijn leven snel op. Hij begon als ZZP’er een cateringbedrijf en kookte voor de Stopera en voor andere grote bedrijven. Ook maakte hij gerechten voor feesten en partijen. Ammar kookt niet alleen lekker. Hij kan ook uitstekend zingen. ‘Zo kwam ik hem op verschillende locaties in de stad tegen,’ zegt Jenny van Dalen. Tijdens een boottocht zag ik hem bijvoorbeeld en op diverse bijeenkomsten. Al vrij snel noemde hij me tante Jenny.’

Restaurant
Koken en nieuwe recepten creëren is voor de Syriër zijn lust en zijn leven. Recepten uit zijn thuisland mixt hij graag met ingrediënten die hij elders op zijn reis is tegengekomen. Tijdens Corona had hij geen inkomsten meer vanuit zijn cateringbedrijf. Stil zitten was er voor Ammar niet bij en van een uitkering leven wilde hij niet. Ammar Nashed werd manager van een Pizza concern en ging lesgeven aan jongeren die wat extra aandacht nodig hebben.

Jenny van Dalen: ‘Ammar is een keihard werkende inwoner van Amsterdam Zuidoost die droomt van een leuke locatie in ons stadsdeel. Ik eet graag bij hem en dat kan natuurlijk als zijn tante. Ik hoop dat zijn droom uitkomt en dat we elkaar binnenkort kunnen ontmoeten in zijn restaurant. Het restaurant van de zingende kok uit Amsterdam Zuidoost: Ammar Nashed.

Syrische tuinboonschotel (Foul Béchamel) door Ammar Nashed uit Syrië

Ingrediënten:
500 gram tuinbonen (gedopt gewicht), 200 gram gehakt, 1 groene paprika in blokjes gesneden, 7 eetlepels olijfolie, 5 eieren, 3 teentjes knoflook, geperst, 2 tomaten in schijfjes gesneden, 200 gram cheddar of belegen kaas (geraspt), sap van 2-3 limoenen naar smaak toevoegen.

Specerijen:
3 theelepels zwarte peper, 3 theelepels zout, 3 theelepels komijn, 2 theelepels paprikapoeder.

Béchamel:
50 gram boter, 4 eetlepels bloem, 500 ml melk, snufje zout

Bereidingswijze:
Blanceer de tuinbonen een paar minuten tot ze net gaar zijn. Giet ze af, houd een paar bonen apart. Hak de rest van de bonen fijn en breng ze op smaak met zout, de helft van de paprikapoeder, komijn en limoensap. Zet het geheel opzij. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt erin. Breng het op smaak met de rest van de paprikapoeder, knoflook, zout en peper. Voeg de blokjes paprika en knoflook toe, bak het omscheppend tot alles gaar is. Zet het apart in een schaaltje. Klop de 5 eieren en bak er in dezelfde pan in een beetje olijfolie een omelet van. Laat het afkoelen op een bord en snij de omelet in grove stukken.

Béchamel:
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Roer de bloem erdoor en bak dat op een laag vuur even mee. Giet scheutje voor scheutje op een laag vuur de melk erdoor en blijf het roeren tot het mooi bindt. Haal het als het goed is gebonden van het vuur, breng het op smaak met zout en peper. Zet het opzij om het te laten afkoelen.

Maak lagen in een ovenschaal: bedek de ovenschaal met de in stukken gesneden omelet, schep er vervolgens de fijngehakte tuinbonen op. Verdeel het gehaktmengsel erover heen en eindig met de bechamelsaus. Bestrooi de schotel met de geraspte kaas en zet het in een voorverwarmde over op 180 graden. Bak het geheel in ongeveer 25 minuten of tot het mooi is gegratineerd. Versier de schaal daarna met tomaat en de achtergebleven tuinbonen.