Eerste aardgasvrije moskee

Moskee Zuidoost aardgasvrij

De Djame Masdjid Taibah Moskee in Amsterdam Zuidoost is groener dan ooit. In 2015 begonnen de beheerders van de moskee in Kraaiennest met het maken van plannen om het gebedshuis te verduurzamen. In 2019 installeerden ze de eerste zonnepanelen. Tegenwoordig staan er op het dak warmtepompen, luchtbehandelingskasten en 74 zonnepanelen. Hierdoor wordt er geen gebruik meer gemaakt van fossiele brandstoffen en is de moskee ‘all electric’ De Djame Masdjid Taibah Moskee is daarmee de eerste aardgasvrije moskee van Nederland.

Subsidie
De Taibah Moskee werd in 1985 opgericht en is sindsdien al drie keer verbouwd. Er kwamen steeds meer mensen bidden en daar moest ruimte voor worden gemaakt. In 2020 verstrekte de gemeente subsidie om de moskee te verduurzamen. De subsidie was niet voldoende om de hele moskee aardgasvrij te maken. De leden van de Djame Masdjid Taibah Moskee doneerden de rest van het geld.

De kosten voor energie zijn ondertussen aanzienlijk gedaald. Het geld dat wordt bespaard, wordt in de moskee geïnvesteerd maar ook ingezet voor maatschappelijke doeleinden. Zo wordt er tweemaal in de week voor armen, daklozen en ongedocumenteerden gekookt. Aan het bakje met rijst, groenten en vlees kunnen nu ook hapjes en drankjes worden toegevoegd.

Kennisoverdracht
Met speciale evenementen wordt er soms voor 2500 mensen tegelijk gekookt. Dat kan nog niet elektrisch omdat er niet in één keer zoveel elektriciteit kan worden opgewekt. Daarom gebruikt de moskee voor deze gelegenheden groen gas van de Groene Hub dat wordt gemaakt van AGF (aardappels, groenten en fruit). De beheerders van de moskee onderzoeken of ze dat zelf kunnen gaan produceren door hun etensresten te recyclen.

Ook andere moskeeën hebben aangegeven te willen verduurzamen. De beheerders van de Djame Masdjid Taibah Moskee geven graag hun kennis door. Ze zijn al in Nieuwegein, Utrecht en Amsterdam-West geweest om informatie uit te wisselen. Ook hebben leden van de Islamitische gemeenschap aangegeven dat ze in hun privéleven meer willen verduurzamen. Veel mensen hebben zonnepanelen aangeschaft en anderen isoleren hun leidingen of hebben Ledverlichting. Een bijzondere ontwikkeling naar aanleiding van de nieuwe koers van de Djame Masdjid Taibah Moskee in Amsterdam Zuidoost.

Ook geïnteresseerd in verduurzaming? Of wil je advies?
Kijk op: https://www.nieuwamsterdamsklimaat.nl/duurzame-wegwijzer