De stem van Zuidoost

Angelique Hoogmoed. New Metropolis

‘Het is belangrijk dat New Metropolis Zuidoost, net als alle andere partners van Cultureel Zuidoost, gezien wordt en dat we meegenomen worden in de plannen van Amsterdam Zuidoost. Dat betekent dat we allemaal in het vernieuwde stadsdeel een betaalbare vaste locatie nodig hebben. Ook is het van belang dat we structurele subsidie krijgen om ons werk voort te zetten. Onze toekomst is nu vrij onzeker.’

Angelique Hoogmoed is programma- en locatiecoördinator van New Metropolis Zuidoost. New Metropolis Zuidoost is een dependance van Pakhuis de Zwijger dat gevestigd is in een pand (voorheen speelgoedwinkel Intertoys) aan het Bijlmerplein in de Amsterdamse Poort.

‘We zijn een ontmoetingsplek voor bewoners, mensen die werken in Zuidoost, lokale ondernemers en bezoekers. Een plek om kennis te maken met anderen, verhalen en ervaringen uit te wisselen, beelden over de toekomst te delen en samen te komen tot nieuwe oplossingen en plannen voor later. Wij zijn een culturele instelling, maar we zijn ook actief op maatschappelijk gebied.’

Programmering
Wekelijks biedt New Metropolis Zuidoost een gratis toegankelijk programma over de meest uiteenlopende onderwerpen die altijd met Zuidoost te maken hebben. Daarnaast programmeert New Metropolis Zuidoost presentaties, gesprekken, exposities en co-creatie-sessies. Iedere maand zijn er twee vaste programma’s: ‘Vrouwen van Zuidoost’ en ‘Leesoffensief: Zuidoost Leest’. Een keer per maand programmeert New Metropolis ‘Zuidoost Groeit’.

Angelique Hoogmoed: ‘In ‘Vrouwen van Zuidoost’ geven we de vrouwen van Zuidoost een stem en vragen wij hen wat zij nodig hebben om hun (grasroots) organisaties naar een hoger plan te tillen. Dit project voeren wij samen met het Amsterdam Museum uit. Wij zullen de komende twee jaar diverse workshops en meetings organiseren om de vrouwen te empoweren en om nog meer samenwerkingen mogelijk te maken.

Met het ‘Leesoffensief: Zuidoost Leest’ zijn we de samenwerking aangegaan met het Masterplan Zuidoost. We bespreken boeken, besteden regelmatig aandacht aan spoken word en nodigen schrijvers uit. ‘Zuidoost Groeit’ is een dialoog over de ruimtelijke en stedelijke ontwikkelingen van Amsterdam Zuidoost. Al onze programma’s zijn op locatie bij te wonen en de meeste programma’s kunnen een dag later teruggekeken worden via onze website https://newmetropolis.amsterdam/ .’

Op 8 september staat Hip Hop en Grensoverschrijdend Gedrag op de programmering. ‘Hierin werken we samen met Foundation Amsterdam Hip Hop Academy,’ legt Angelique Hoogmoed uit. Op 12 september gaan stadsbestuurders met elkaar in gesprek over de groei en de geplande veranderingen van Zuidoost. Op 17 september vieren we, tijdens 24H Zuidoost, onze seizoensopening waarbij we buurtbewoners en partners ook uitnodigen voor een diner.’

Onzeker
‘Onze toekomst is onzeker,’ zegt Angelique Hoogmoed. ‘Over twee jaar moeten we uit ons pand en er is nog geen duidelijkheid over een nieuw onderkomen. We hebben onze meerwaarde bewezen en zijn in gesprek over het verstrekken van structurele subsidie die ons voortbestaan kan waarborgen. We hebben een betaalbaar pand nodig waarin ook ruimtes zijn om de buurt te kunnen verbinden. Maar vooralsnog zijn er nog geen concrete plannen gemaakt of toezeggingen gedaan.’

‘Waar we voor moeten waken is dat de prijzen in het vernieuwde Amsterdam Zuidoost niet proportioneel gaan stijgen,’ gaat ze verder. ‘Voor ons en voor velen met ons zijn die prijzen niet te betalen. Ik woon zelf al zesendertig jaar in Amsterdam Zuidoost, met een uitstap van tien jaar, en hou verschrikkelijk veel van dit stadsdeel. Zuidoost is het enige echte thuis en het is hier heerlijk wonen en werken. Dat wil ik ook blijven doen.’

Gesprekspartner
Volgens Angelique Hoogmoed is het belangrijk dat de nieuwe ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost bijdragen aan de voorspoed van de bewoners en de bedrijven die er al waren. Dat er plek is en blijft voor al die mensen die jarenlang hun hoofd boven water hebben weten te houden en dit stadsdeel hebben opgebouwd tot wat het nu is. Het is van belang dat er ook goede en heldere vooruitzichten voor hen zijn. ‘Daar zet ik me graag voor in,’ zegt ze. ‘Dat is ook een van de redenen dat ik bij New Metropolis Zuidoost ben gaan werken.’

New Metropolis Zuidoost wil, samen met alle partners van Cultureel Zuidoost, een serieuze gesprekspartner zijn van stadsdeel Amsterdam Zuidoost. ‘Wij willen de stem zijn van Zuidoost en opkomen voor de belangen van de bewoners. Vergeet niet dat de meeste culturele instellingen maatschappelijke uitdagingen en thema’s verbinden aan hun programmering.’

‘Bovendien,’ gaat Angela Hoogmoed verder,  ‘willen we in gezamenlijkheid de Kunst en Cultuursector geleidelijk gaan uitbouwen, aangezien het stadsdeel de komende twintig jaar in inwonerstal zal verdubbelen. Zuidoost is dan te vergelijken met een stad als Arnhem of Nijmegen. Een goed en gezond cultureel landschap is dan van groot belang.’