Tussen Gaasp & Gracht -verhalen uit twee stadsdelen-

van Gaasp naar Gracht

Op 8 juli is de tentoonstelling Tussen Gaasp & Gracht -verhalen uit twee stadsdelen- geopend. De tentoonstelling vertelt verhalen over de eeuwenoude en hedendaagse relatie tussen de huidige Amsterdamse stadsdelen Zuidoost en Centrum.

Tussen Gaasp & Gracht is een multidisciplinair project van Museum Van Loon en Imagine IC in samenwerking met OSCAM en New Metropolis Zuidoost. Bij Imagine IC en Museum Van Loon presenteert Tussen Gaasp & Gracht verhalen uit de twee stadsdelen. Hierbij wordt de stad Amsterdam niet bekeken met de blik vanuit het centrum met Zuidoost als periferie. Zuidoost en Centrum worden gezien als twee stedelijke kernen met een eigen dynamiek en ontwikkelingen die met elkaar samenhangen, elkaar beïnvloeden en samen de stad maken.

OSCAM nodigt kunstenaars uit om in Museum Van Loon werk te tonen dat raakt aan deze ontwikkelingen. Zij doet dat onder de noemer OSCAM x MUSEUM VAN LOON. Tijdens de slotbijeenkomst in New Metropolis Zuidoost delen Amsterdammers verhalen die naar aanleiding van de tentoonstelling zijn ontstaan. Ga voor een actueel overzicht naar www.museumvanloon.nl

Publieksprogramma
Tussen Gaasp & Gracht -verhalen uit twee stadsdelen- brengt door middel van een uitgebreid publieksprogramma verbindingen tot stand tussen Amsterdammers en laat inwoners nader kennis maken met elkaars stadsdeel.

Een greep uit de activiteiten:
– Workshop door Ama Koranteng Kumi, initiatiefnemer van Bloei & Groei. Ama en haar collega’s zetten stadstuinen op die als healing, food- en community garden dienen voor vrouwen die zichzelf, hun omgeving of buurt willen versterken.

– Lezing in het CBK Zuidoost en een wandeling naar het Nelson Mandela gedenkteken in het Nelson Mandelapark. Dit gedenkteken is ontworpen door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng en werd op 5 september 2021 onthuld.

– Workshop door Michael Ferdinandus, stadsimker die sinds 2017 in Amsterdam Zuidoost gevestigd is. Ferdinandus is gefascineerd door de interactie tussen stad en platteland en de kruisbestuiving tussen mens en natuur.

Voor meer informatie zie: https://www.museumvanloon.nl/programma/159

Een eeuwenoude en hedendaagse verbintenis
Een van de symbolen van de relatie tussen Zuidoost en Centrum is boerderij Langerlust aan de Gaasperplas. Tot 2019 was boerderij Langerlust in gebruik als horeca- en ontmoetingsplek in Zuidoost. Ongeveer anderhalve eeuw was het de boerderij van de familie Van Loon totdat het in de jaren ’70 eigendom werd van de gemeente Amsterdam.

Langerlust is een illustratie van hoe Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Centrum een lange verbintenis met elkaar hebben. In de 17e en 18e eeuw bouwden gefortuneerde Amsterdammers buitenplaatsen in Zuidoost. Ook als landbouwgebied -met bijbehorende voedseltoevoer richting de grachtengordel- heeft Amsterdam Zuidoost een belangrijke rol gespeeld. Boerderij Langerlust is een van de weinige nog overgebleven hofsteden van die tijd.

Partners
Tussen Gaasp & Gracht -verhalen uit twee stadsdelen- is een project van Museum Van Loon en Imagine IC in samenwerking met OSCAM en New Metropolis. Inspiratiebron voor het project is het boek Ridders in de Bijlmer van Evert van Voskuilen. Yve Baya van YVE Ent. is de maker van films die de locaties met elkaar verbinden. Vinger.nl ontwierp het tentoonstellings- en campagnebeeld. Zuidoost City, Amsterdam & partners en Chantal Tjin zijn de inhoudelijke projectpartners.

Het geheel is mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuidoost (afdeling Kunst & Cultuur), Stadsdeel Centrum (afdeling Kunst & Cultuur) en het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst).

Overige informatie:
Museum Van Loon
Keizersgracht 672
www.museumvanloon.nl

Imagine IC
Bijlmerplein 393
www.imagineic.nl

OSCAM
Bijlmerplein 110,
https://www.oscam.nl/

New Metropolis Zuidoost
Bijlmerplein 876
www.newmetropolis.amsterdam

Boerderij Langerlust
Provincialeweg 24,
1108 AB Amsterdam