Complimenten van de koning

Mavis Hofwijk en Jenny van Dalen

Voor de nieuwsbrief en de website van Zuidoost City deelt Jenny van Dalen elke maand een recept om de kennis over Amsterdam Zuidoost te vergroten en om mensen te verbinden. Deze keer Ananas taart, een recept van de Surinaamse Mavis Hofwijk.

Mavis Hofwijk is een begrip in Amsterdam Zuidoost. Ze runt het Surinaams Buffet en is tot ver over de stadsgrenzen bekend. Zelfs Koning Willem Alexander en voormalig burgemeester Job Cohen kennen haar. De koning stuurde Mavis Hofwijk een aantal jaren geleden een fax met zijn persoonlijke complimenten voor haar kookkunsten. In de Nieuwe Stad had hij kennis gemaakt met haar gerechten. Hij was onder de indruk.

Jenny van Dalen kent Mavis Hofwijk goed. ‘Ik heb Mavis leren kennen in de tijd dat het Bijlmer Kookboek werd gerealiseerd. De meeste gerechten zijn in haar keuken gemaakt voordat het boek in 1997 in de schappen kwam te liggen. We raakten bevriend en later kwam ik met mijn groepen van de Bijlmer Tours regelmatig bij haar eten.’

Bijlmer Kookboek
Voor het Bijlmer Kookboek doolde Jenny van Dalen wekenlang door de Bijlmer om de recepten op te schrijven. ‘Ik kreeg recepten en handjes vol kruiden. Niet iedereen kon Nederlands en zeker niet iedereen kookte met een weegschaal en een maatbeker. Ik moest dus alles berekenen en uitwerken. Ik werd uitgenodigd om langs te komen en mee te eten. Een fantastische reis.’

Het samenstellen van een vernieuwd Bijlmer Kookboek staat op haar wensenlijstje. Jenny van Dalen: ‘Het Bijlmer Kookboek is een stukje Bijlmer cultuur. Het is de beste manier om de Bijlmer te leren kennen. Het is interessant voor jong en oud. Het is een verbindend boek voor eenieder die op welke manier dan ook betrokken is bij Amsterdam Zuidoost.’

Mavis Hofwijk
‘Mavis Hofwijk heeft behoorlijk bijgedragen aan de bekendheid van de Surinaams keuken onder bedrijven en organisaties in en buiten Amsterdam’, aldus Jenny van Dalen. ‘Haar Fiadoe’s werden gedoucht (besproeid met rum) en zelfs naar Amerika geëxporteerd.’

De voormalig zweminstructrice startte haar cateringbedrijf in de jaren tachtig vanuit haar eigen huis. Al snel bleek haar huis te klein voor het groeiend aantal bestellingen. Midden jaren negentig was Mavis Hofwijk één van de eerste lokale ondernemers die een ruimte kreeg aangeboden in de plint van de garage aan het Bullewijkpad. Dat was bijzonder. Want voor die tijd was het onmogelijk om in de Bijlmer betaalbare werkruimte te vinden.

‘Mavis Hofwijk is altijd een duizendpoot geweest,’ zegt Jenny van Dalen. ‘Ze wilde meer dan koken alleen en ging op een gegeven moment ook kookles geven. Zo werd het Surinaams Buffet een leerwerkbedrijf waar heel veel jongeren hebben leren koken. Met mijn groepen van de Bijlmer Tours kom ik nog af en toe bij haar langs. De gasten worden dan getrakteerd op haar bekende maïzena koekjes. Ze is al ver over de tachtig jaar oud, maar ze is ondanks haar hoge leeftijd nog elke dag in haar bedrijf te vinden. Fantastisch.’

Ananas taart, door Mavis Hofwijk uit Suriname
Ingrediënten: 100 gram boter (kamertemperatuur), 1dl. koud water of sodawater, 150 gram bloem, mespuntje zout. Voor de vulling: 1 groot blik ananas, 6 eieren, 6 eetlepels suiker, enkele druppels vanille – essence, snufje zout.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden.

Deeg:
Roer de boter met een vork of mixer romig en voeg beetje bij beetje het water toe en daarna de bloem en het zout. Kneed het tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Vet een taartvorm in (24 cm) en bekleedt dit met het deeg. Laat de ananas uitlekken en bedek hiermee de bodem en de randen van de taartvorm.

Vulling:
Klop de eieren stijf met de suiker, de druppels essence en het snufje zout. Verspreid dit over het deeg met ananas. Bak de taart in 40 min. gaar in de voorverwarmde oven.