Herdenking slavernij verwerkt in beeldmerk Zuidoost

Beeldmerk Zuidoost City

Zuidoost City lanceert een speciaal beeldmerk waarin het slavernijverleden is gekoppeld aan Amsterdam Zuidoost. Het is een ode aan de multiculturaliteit van Amsterdam Zuidoost en toont de kracht en de pracht van het stadsdeel.

In het beeldmerk zie je het verhaal van de slavernij die in 1863 wettelijk werd afgeschaft maar doorging tot 1873. Je ziet de trommels, de Apintie, die werden gebruikt als communicatiemiddel en de mattenklopper die tekenend is voor de Surinaamse cultuur. Ook zie je allerlei Afrikaanse vlaggen terugkomen in het speciaal ontworpen beeldmerk. Vlaggen die verwijzen naar de landen en continenten die betrokken waren bij de slavernij periode: Nederland, Afrika – Ghana het meest prominent – de Antillen en Suriname. De vlaggen tonen eveneens de diversiteit van het stadsdeel.

Het beeldmerk is verwerkt in drie traditionele kledingstukken. Tijdens de herdenking en viering van Keti Koti op 1 juli in het Oosterpark tonen verschillende modellen de kleding. Zij dragen daarmee de boodschap uit van vrijheid en inclusiviteit. Het gaat hierbij om de herdenking van de slavernij maar zeker ook om verbinding, collectiviteit, diversiteit en om de verandering die we met elkaar willen.

Keti Koti
Keti Koti is een jaarlijks terugkerend festival in het Oosterpark, waarbij op 1 juli het slavernijverleden wordt herdacht en vrijheid, gelijkheid en verbondenheid worden gevierd. Het festival vindt sinds 2009 plaats en trekt een kleine 40.000 bezoekers. Er is muziek, eten en drinken en er zijn voorstellingen, talks, workshops en kraampjes. Keti Koti wordt gezien als een gezellig festival midden in het groene Amsterdam met diepgang en een belangrijke boodschap.

Winti priesteres mevrouw Marian Markelo (Nana Afua) vertelt op het Keti Koti festival het verhaal van de klederdracht in relatie tot het beeldmerk – de visuele identiteit – van Amsterdam Zuidoost. Zij doet dit van 15.30 tot 15.35 uur met Saskia Bosnie, directeur van Zuidoost City. In het beeldmerk komen kunst, cultuur en historie samen. Op het podium zullen een aantal modellen de klederdracht presenteren.

Samenwerking
Ook tijdens de SouthEast parade zal het bijzondere beeldmerk te zien zijn. Zuidoost City loopt in de traditionele kledingstukken mee met de vrolijkste parade van Amsterdam. De SouthEast parade vindt plaats op 20 augustus en start om 17.00 uur in Reigersbos. De feestelijke afsluiting is op het Hoekenrodeplein.

Het speciale beeldmerk van Zuidoost is tot stand gekomen in samenwerking met Andy Arduin (Sanisa), Eve Sawadogo (Africa Beauty), Clyde Wartes, Otmar Watson (Untold), Marian Markelo (Nana Afua), Claire Wie (Radio mArt), Studio Wesseling en Dansgroep Flamboyan.

Voor meer informatie:
Zuidoost City
Saskia Bosnie
info@zuidoostcity.nl
020 696 75 36