Stad van de Toekomst – Zuidoost 2040

Daan Dekker Zuidoost 2040 SvdT

Vijf jaar na zijn eerste boek over het verleden van Amsterdam Zuidoost kon Daan Dekker de archieven links laten liggen en ging hij aan de slag met de toekomst van Zuidoost. Hij focuste zich op de actuele plannen en op de woorden van de directe betrokkenen.

Voor zijn nieuwe boek ‘Stad van de Toekomst – Zuidoost 2040’ interviewde hij  ruim vijftig mensen. Mensen die hij onderverdeelde in vier partijen: de regisseur, de vormgevers, de sleutelfiguren en het sociale weefsel. Samen vertellen zij hun eigen verhaal over de huidige ontwikkelingen in Amsterdam Zuidoost. Volgens de schrijver moet Stad van de Toekomst – Zuidoost 2040 het gesprek over de toekomst van Zuidoost verder op gang brengen. ‘Een ontwikkeling waar we middenin zitten en waar iedereen aan mee kan doen.’

Horizon
In De Betonnen Droom beschreef Daan Dekker de geschiedenis van de bouw van de Bijlmer in de jaren zestig en het leven van zijn eigenzinnige bouwmeester Siegfried Nassuth. Na de boekpresentatie bleef de Bijlmer hem bezighouden. ‘Niet alleen was ik beroepsmatig met het stadsdeel bezig ook in mijn vrije tijd vond ik het er goed vertoeven. Zuidoost bruist maar geeft ook rust. Vanuit alle culturen zoeken mensen elkaar hier op. De hele wereld komt hier samen.’

Daan Dekker was dan ook aangenaam verrast toen hij vanuit de gemeente de opdracht kreeg om een boek te schrijven over de toekomst van Zuidoost. Over hoe het stadsdeel er in 2040 uit ziet als de vernieuwing is afgerond. ‘Ik heb me gericht op de betrokken partijen van nu. Waar zijn ze mee bezig en naar welk punt op de horizon leidt hun ingeslagen koers. Natuurlijk mag er daarbij groots gedroomd worden, maar met alleen mooie woorden is het nieuwe Zuidoost nog geen feit.’

Spanningsveld
De vernieuwing van de Amsterdam Zuidoost is een interessant proces stelt Daan Dekker. Bovendien is het een ingewikkelde uitdaging. Want kunnen de bewoners het tempo waarin de vernieuwing zich voltrekt wel bijhouden? Zijn de ontwikkelaars, de beleggers en de wooncorporaties zich bewust van waar ze mee bezig zijn? Voelen de bewoners van het stadsdeel zich gehoord? Kunnen ze overal aanhaken? En dan rest natuurlijk nog de vraag of de ziel van het oude Zuidoost wel mee verhuist naar het nieuwe Zuidoost.

Daan Dekker is optimistisch. ‘Een van de geïnterviewde stelde dat de bewoners van Zuidoost door de jaren heen een sterk karakter hebben ontwikkeld. Die laten niet meer over zich heen lopen. De bewoners van nu zijn mondig en er zijn steeds meer mensen die snappen hoe het spel gespeeld wordt. Dat is positief en hoopvol. Wel is het zo, zoals een andere geïnterviewde zei, dat je mensen wel een surfplank aan moet bieden als je echt wilt dat ze op de golven mee kunnen gaan.’

Zuinig
Volgens Daan Dekker wordt Zuidoost een voorbeeld voor de ontwikkelingen in de rest van de stad. ‘Daarom is ook interessant om dit boek er over tien jaar weer eens bij te pakken. Om te kijken of de koers die nu is uitgestippeld ook daadwerkelijk is gevolgd. Of deze koers de juiste was.’

Daan Dekker: ‘Ik hoop dat dit boek er ook voor zorgt dat de bewoners van Zuidoost beter weten wat er gebeurt in hun stadsdeel. Dat ze door dit boek goed worden geïnformeerd over de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Ook hoop ik dat iedereen die betrokken is bij de vernieuwing, door dit boek gaat beseffen hoe bijzonder dit gebied is. We moeten er zorgzaam mee omgaan. We moeten er niet overheen denderen. We moeten zuinig zijn op Amsterdam Zuidoost. Ik hoop van harte dat dit boek daartoe bijdraagt.’

Stad van de Toekomst- Zuidoost 2040 is ontworpen door Vinger.nl De illustraties zijn van Munir de Vries. Het boek ligt op diverse locaties in het stadsdeel en is gratis mee te nemen.