Het gevoel van ultieme vrijheid verdient een plek in Zuidoost

Pieter Glas

‘Skateboarden is een lifestyle. Het geeft je het gevoel van ultieme vrijheid. Het is een heerlijke manier van buiten zijn, van grenzen verleggen en uitdagingen aangaan. Met skateboarden maak je vrienden voor het leven, van alle leeftijden en culturele achtergronden. Skateboarden is een subcultuur, een way of life.’

Pieter Glas is een enthousiaste Zuidoost bewoner. Op zijn twintigste kwam hij vanuit Hillegom naar Amsterdam en vestigde zich ruim twintig jaar geleden in de K-buurt, hartje Bijlmer. ‘Het viel me op hoeveel jongeren maar in die portiekjes bleven hangen. Ik wilde ze de tools geven om hun eigen geluksmomentjes te creëren. Zelf was ik vroeger een heel energiek jongetje dat in skaten zijn uitlaatklep vond. Dat wil ik de jongeren hier ook laten ervaren.’

Eigen skatebaan
Terwijl Pieter Glas de hele wereld over reisde om met zijn vrienden skatebanen uit te proberen, ontstond het idee van een eigen baan in Amsterdam Zuidoost. ‘Er werd al gevoetbald en gebasketbald,’ legt Pieter Glas uit,’ en er werd heel veel rondgehangen op straat. ‘Daar wilde ik een nieuwe dimensie aan toevoegen. Het idee van ‘Skate Plaza’ was daarmee geboren.’

Terwijl de gemeente nog met bewoners in gesprek was over gebiedsontwikkelingen in de K-buurt, lanceerde Pieter Glas zijn eigen ideeën: Skatepark Kraaiennest DIY, Do It Yourself. Hij verzamelde een krachtig team om zich heen en motiveerde jongeren om samen met hem het plan uit te voeren. Via Stichting Skatemates diende hij zijn plannen in, zocht financiële middelen en begon met de aanleg van de skatebaan.

‘Dat was een enorm succes,’ lacht Pieter Glas. ‘Met ruim veertig buurtbewoners bouwden we binnen een jaar onze eigen skatebaan in de K-buurt. Onze droom kwam uit. De buurt kon kennismaken met skateboarden op een terrein waar ook ruimte was voor inlineskaten, steps en BMX-en. We knapten ook het nabijgelegen basketbalveldje op en brachten aansprekende graffiti aan. We creëerden een community, een positieve flow in de buurt.’

Trotse sporters
‘Skateboarden wordt vaak geassocieerd met hang- en problemen,’ gaat pieter Glas verder. ‘Dat is volstrekt onjuist. Wij zijn een groep trotse sporters, die meedenken over de ontwikkeling van de stad. Wij zorgen voor verbinding in de buurt en bieden hulp waar dat nodig is.

Om de plannen te verankeren heeft de skate community structureel geld nodig. Pieter Glas: ‘Voor het onderhouden van de baan hebben we financiële middelen nodig. Ook willen we skate elementen toevoegen en een kunstproject aanbrengen. Veel skaters zijn creatief en daar willen we graag in investeren. Verder willen we professionele trainingen en clinics aanbieden op de skatebaan en skatelessen verzorgen op de scholen. Hiervoor hebben we extra skateboards en materialen nodig.’

Skatepark Amstel III
Pieter Glas en zijn skate community hebben plannen te over. Een skatepark in Amstel III staat ook op hun wensenlijstje. ‘Hoe mooi zou het zijn als je niet alleen kan wandelen, joggen en fietsen in het Hondsrugpark, maar er ook kunt long-boarden en skateboarden? Hondsrugpark heeft al één van onze obstakels in de K-buurt gesponsord en onze plannen hebben we deels ontwikkeld in een kantoorpand in Amstel III. We hebben samen al een mooie verbinding gelegd tussen de beide kanten van het spoor. Ik ben daar trots op en bouw daar graag op voort.’

‘Je moet groot denken,’ gaat Pieter Glas verder. ‘We gaan op Skatepark DIY laten zien dat er genoeg animo is voor skaten. Dan willen we op het nieuw te vormen plein onder metro Kraaiennest onze eigen Skate Plaza. Dat wordt een uitgebreidere, uitdagender versie van Skatepark DIY. In Amstel III zouden we ook graag een rol van betekenis krijgen. Op een laagdrempelige, toegankelijke, maar bovenal sportieve wijze zijn wij immers in staat de buurt te verbinden. Dat lijkt me een welkome aanvulling op alle mooie ontwikkelingen in Amstel III.’