Tijdelijke ruimte voor groepsmannen EG-buurt

Groepsmannen Tori Oso

Ze zijn een begrip in Zuidoost, de groepsmannen. Mannen van boven de 45 die buiten in groepjes bij elkaar komen. Veel van hen zijn in of rondom winkelcentrum Ganzenpoort te vinden. Niet toevallig dus dat een langgekoesterde wens vlakbij Ganzenpoort in vervulling is gegaan: een eigen ontmoetingsruimte. De eerste in Zuidoost. Dagelijks bestuurder Dirk de Jager van stadsdeel Zuidoost heeft zich er persoonlijk voor ingezet.

Tori Oso
Vaak kennen de mannen elkaar al jaren. Ze komen samen om ervaringen uit te wisselen of te praten over hun werk, relaties of over voetbal. Het zijn hechte sociale groepen die elkaar steunen als het nodig is. De mannen houden ervan om buiten te zijn, maar bij slecht weer is niet prettig. Bovendien hebben ze niet de beschikking over een toilet. De mannen hebben er ook behoefte aan om zich verder te ontwikkelen met scholing en vaardigheden. Ze zijn dan ook blij met Tori Oso, zoals hun nieuwe plek heet. Vrij vertaald betekent Tori Oso praathuis in het Surinaams.

Proef
De nieuwe ruimte op de plek van de voormalige paardenbak van kinderboerderij Gliphoeve is tijdelijk. De mannen krijgen een jaar de tijd om er een succes van te maken. Overdag kunnen ze in Tori Oso terecht voor activiteiten zoals spreekuren, workshops en hulpverlening. ’s Avonds wordt de ruimte gebruikt als soos. De mannen willen er ook evenementen voor de buurt organiseren, zoals boekbesprekingen, jamsessies, politieke debatten, karaoke en vieringen van feestdagen. Tori Oso houdt dezelfde openingstijden aan als het naastgelegen No Limit.

Gastheren
Winkelcentrum Ganzenpoort is altijd een belangrijke ontmoetingsplek geweest, maar de mannen maken zich er ook graag nuttig. Herkenbaar aan speciale hesjes, helpen ze de veiligheid in het winkelcentrum te bewaken. Ze zouden graag een nog bredere gastheerfunctie gaan vervullen, bijvoorbeeld bij evenementen.

Stichting 45+
Ondertussen hebben de mannen stichting 45+ opgericht om een bijdrage te kunnen leveren aan de EG-buurt. Hierbij worden ze ondersteund door ondernemer Ramon Li, eigenaar van de toko in het winkelcentrum. Ook opbouwwerker Daniël Engelsman steunt de mannen al jaren, net als een aantal betrokken medewerkers van stadsdeel Zuidoost. De mannen hebben de buurtbewoners en organisaties, zoals wooncorporatie Rochdale, actief betrokken bij hun proces. Inmiddels wil ook een aantal vrouwen meedoen.

Zie ook: Amsterdam.nl