Gemeenteraad stemt in met plannen voor Reigersbos

Reigersbos

Gemeente Amsterdam gaat de komende jaren Reigersbos in Gaasperdam opknappen. Het gaat hierbij om de bouw van zo’n 700 nieuwe woningen. Ook komen er extra voorzieningen en een nieuw plein bij de metro. Op 26 januari stelde de gemeenteraad de investeringsnota Centrum Reigersbos vast. Dit betekent dat er geld beschikbaar komt om deze plannen uit te gaan voeren.

Geschikte, duurzame woningen
Er komen ongeveer 700 woningen bij, die passen bij de behoeftes van de bewoners in Gaasperdam. De gemeente denkt daarbij aan woningen voor ouderen en jongeren die graag in Reigersbos willen (blijven) wonen. De nieuwe woningen in Reigersbos worden energieneutraal. Dat betekent dat deze net zoveel energie opwekken als ze verbruiken.

Levendig wijkcentrum
Centrum Reigersbos wordt hét levendige hart van Gaasperdam. De gemeente knapt het centrum op en voegt voorzieningen toe, zoals horeca, kleine kantoren, een jongerencentrum, een culturele broedplaats en een buurtkamer. Ook komen er drie nieuwe parkjes: bij het Puiflijkpad, langs de Snellerwaardgracht en bij het Renkumhof en Rhenenhof.

Nieuw plein bij de metro
Bij de metrohalte komt een nieuw plein met terrassen, bomen en bankjes. Deze toegangspoort wordt ook het middelpunt van het openbaar vervoer. Bushaltes komen dichterbij de metrohalte, zodat overstappen prettiger en veilig is. Bij de metro komen meer parkeerplekken voor fietsen.

Samen met bewoners
De plannen lagen van 31 augustus tot en met 12 oktober 2021 ter inzage. Bewoners en belangstellenden hebben tijdens deze periode gereageerd op de plannen. Ook zijn er in de afgelopen periode verschillende informatieavonden en inloopbijeenkomsten in de buurt geweest.

Aanpassingen
De reacties die de gemeente kreeg, zijn voor een deel verwerkt in de plannen. Zo is er nu een maximale bouwhoogte van zeven bouwlagen in plaats van acht lagen en er komt een geluidsscherm bij de metro.Bovendien worden de bouwblokken minder precies in de plannen opgenomen. Daardoor is er nog ruimte om met bewoners en andere belanghebbenden in gesprek te gaan over de vorm en de bouwhoogte.

Wat er nog meer is veranderd, leest u in de nota van beantwoording. U vindt deze samen met de investeringsnota en een samenvatting van de plannen op de website van de gemeente: Plannen en publicaties Reigersbos

Hoe verder
Nu de gemeenteraad akkoord is met de investeringsnota, kunnen de plannen verder worden uitgewerkt. Dit doet de gemeente samen met de buurt. Het gaat hierbij om zaken als parkeren, de inrichting van de openbare ruimte en hoe de nieuwe gebouwen er precies uit komen te zien. De werkzaamheden starten naar verwachting in 2024. De gemeente gaat niet alle werkzaamheden in één keer uitvoeren, dit gebeurt in stappen.

Voor meer informatie:
U kunt zich aanmelden voor de Nieuwsbrief Reigersbos.
Voor meer informatie: Reigersbos: ontwikkeling en opnieuw inrichten