Mama Florijn: Made in Zuidoost

AnneMarie_Tiebosch

‘Mama Florijn: Made in Zuidoost is een onderzoek naar onszelf. De twee Florijn flats, staan in een vergeten hoekje in het hart van de Bijlmer. Het zijn authentieke Bijlmerflats, met een niet al te beste reputatie. Maar als je ons de kans geeft, laten we je zien hoe goed het met ons gaat.’  

Aan het woord is AnneMarie Tiebosch. De enthousiaste, ondernemende Florijn bewoonster is de spil achter Mama Florijn: Made in Zuidoost. ‘Er komt een muurkunstwerk op de gevel van de Florijn Noord, een kunstboek en een podcast serie. We organiseren zomeractiviteiten en we publiceren een serie Flatkranten. Ook verzorgen we creatieve en kunstzinnige workshops in de buurt. We doen dit om naar buiten te brengen hoe bijzonder en betekenisvol Florijn is.’

Groove on the Roof
Onze buurt staat aan het begin van een aantal grote veranderingen,’ gaat AnneMarie Tiebosch verder. ‘Er worden in een snel tempo huizen gebouwd. Er komen veel mensen en voorzieningen bij. Wij willen meedoen in deze vernieuwing en ervoor zorgen dat deze ontwikkelingen onze buurt ten goede komen. Om onszelf op de kaart te zetten hebben we ‘Mama Florijn: Made in Zuidoost’ ontwikkeld.’

In de afgelopen jaren heeft AnneMarie een dreamteam om zich heen verzameld. ‘Allemaal gepassioneerde mensen, die hart hebben voor hun omgeving. Tot 2018 organiseerde ik ‘Groove on the Roof’’, legt ze uit. ‘We combineerden muziek en kunst op onze dakterrassen. Toen het festival op een gegeven moment zo groot werd dat we de tweehonderd bezoekers aantikten, zijn we gestopt. Ik wilde een andere manier vinden om mensen op een mooie manier met elkaar te verbinden. 

Juist op dat moment ontmoette ik Anouk Piket die in de H-buurt grote openbare kunstprojecten had neergezet. Ik wilde dat ook voor de F-buurt. Een kunstproject waar ik dan weer een festival om heen kon bouwen. In drie jaar tijd rijpte dit plan en ontstond Mama Florijn: Made in Zuidoost.’

Flatkrant
In de zomer van 2021 is AnneMarie met haar team van start gegaan. ‘We zijn op zoek gegaan naar verhalen over de flats en over de mensen in de flats. Deze verhalen vormen de inspiratiebron voor het muurkunstwerk dat op de gevel van de Florijn Noord komt. Ook dienen de verhalen als inspiratie voor onze website, ons kunstboek, een podcastserie en de Flatkrant.’

‘In de Flatkrant nodigen we flatbewoners uit om te schrijven en houden we iedereen op de hoogte van het fantastische proces waar we inzitten. De Flatkrant brengt Florijn in beeld. We bespreken positieve zaken zoals onze culturele diversiteit, maar we behandelen ook negatieve onderwerpen zoals vervuiling en gevoelens van onveiligheid. We betrekken onder andere Gemeente Amsterdam en woningbouwvereniging Rochdale erbij zodat er ook naar oplossingen kan worden gezocht.’

Muurkunstwerk
De Flatkrant en de andere verhalen die worden verzameld vormen de basis voor het monumentale kunstwerk dat kunstenares Raquel van Haver op de kopgevel van Florijn Noord zal maken. Het werk wordt een afspiegeling van de flat, het verhaal van Florijn en haar bewoners en de ervaringen die Raquel heeft opgedaan in de buurt. ‘De flats tellen ruim driehonderd woningen, dus verhalen genoeg,’ aldus AnneMarie.

‘Ik heb al heel veel gedaan en georganiseerd,’ vervolgt ze enthousiast. ‘Maar dit is toch wel mijn allermooiste project. We zetten Florijn op de kaart met verhalen en met kunst, maar laten de wereld ook zien wat we te bieden hebben. Aan de voet van Florijn ligt een verwaarloosd veld dat we omtoveren tot een terrein waar in de vakanties activiteiten worden georganiseerd. Sport & Spel, tuinier activiteiten, een cateringservice en een klein podium voor optredens en akoestische muziek. Op deze manier brengen we als buurtbewoners naar buiten hoe bijzonder en betekenisvol Florijn is. 

Voor meer informatie: www.mamaflorijn.nl