Prominente Zuidooster Roy Ristie overleden

Roy Ristie

Op vrijdag 3 december overleed, na een kort ziekbed, Roy Ristie. Hij werd 68 jaar. Roy Ristie was een veelzijdige man die in zijn bewogen leven impact heeft gemaakt in de levens van vele mensen. Hij was een enorme liefhebber van muziek en heeft meerdere muzikanten in Nederland en Suriname een duwtje in de rug gegeven. In zijn leven heeft hij verschillende rollen gespeeld in de media, als voorlichter en programmamaker bij de NOS, VPRO en Veronica. Hij is één van de belangrijke initiatiefnemers achter SALTO, de lokale Amsterdamse publieke omroep. 

Zijn liefde voor Suriname en haar bevolking stak hij niet onder stoelen of banken. Hij was begaan met emancipatievraagstukken van alle mensen in een gemarginaliseerde positie. Hij besloot zich aan te sluiten bij D66 en is 8 jaar volksvertegenwoordiger geweest in stadsdeel Zuidoost. Zijn politieke stijl kan worden gekenmerkt als een luis in de pels die lastige vragen stelt en geen genoegen nam met onduidelijkheid.

Eenheid
Roy steunde talloze (zelf)organisaties. Een van zijn laatste wapenfeiten is de South East Parade en de bijbehorende Award. Alle personen en (zelf)organisaties die onbaatzuchtig belangrijk maatschappelijk werk doen in Zuidoost, wilde hij graag in het zonnetje zetten. 

Hij was voor velen, in de politiek en daarbuiten een mentor en een coach. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het vergroten van het bewustzijn rondom het koloniaal-en slavernijverleden. Hij richtte met anderen het 30 juni-1 juli comité op, begon met één van de eerste Keti-Koti herdenkingen en zorgde voor het Monument van Besef op het Surinameplein, om aandacht te vragen voor eenheid. Daarnaast heeft hij gezorgd voor meer aandacht rondom het AOW-gat van Surinaamse ouderen in Nederland. 

De week van Roy Ristie
Roy Ristie werd in de week na zijn overlijden op verschillende manieren herdacht en geëerd in Amsterdam Zuidoost. Radiostations besteedden volop aandacht aan de prominente Zuidooster en aan zijn werk. Er vonden online herdenkingen plaats, er werden troostliederen gezongen en op diverse plaatsen werden mogelijkheden gecreëerd voor een condoleance inloop. 

Op 12 december vond het Tribute to Roy Ristie concert plaats bij Afscheidshuis Yarden met diverse sprekers. Op 14 december is Roy Ristie teruggebracht naar Suriname.