Arenatunnel vanaf 23 december afgesloten voor alle verkeer

Arenatunnel

Vanaf donderdagavond 23 december om 22.00 uur is de onderdoorgang van de Burgemeester Stramanweg onder de Johan Cruijff ArenA (de Arenatunnel) voor onbepaalde tijd afgesloten. Alle verkeer wordt omgeleid. Parkeergarage P1, die onder het Arenacomplex ligt, blijft open.

Volledige afsluiting van de tunnel is nodig, omdat de vluchttijd voor weggebruikers bij een eventuele voertuigbrand in de tunnel niet voldoet aan de huidige eisen. Dit is gebleken uit recent veiligheidsonderzoek, dat is uitgevoerd als voorbereiding op de toekomstige renovatie van de Arenatunnel.

Omleidingsroute
Alle omleidingsroutes staan met borden aangegeven. Verkeer uit noordelijke richting rijdt via de Ring-A10 en afrit S112 (Gooiseweg) richting Bijlmer. Verkeer vanuit het zuiden en westen rijdt via de A2, A9 en Afrit S112 (Gooiseweg) richting Bijlmer. De inschatting is dat de verkeersdruk op het omliggende wegennet toeneemt, maar Zuidoost blijft goed bereikbaar. De Arenatunnel blijft wel toegankelijk voor nood- en hulpdiensten.

Meer onderzoek nodig
Het sluiten van de Arenatunnel heeft uiteraard gevolgen voor reistijden, het verkeer, omwonenden en bedrijven. Daarom is er ook naar andere opties gekeken, maar sluiting van de tunnel bleek onvermijdelijk. De renovatie van de Arenatunnel stond op de agenda voor 2022/2023, maar deze renovatie is onlangs uitgesteld, omdat er geen financiรซle ruimte was in de gemeentelijke begroting van 2022.

De komende tijd wordt onderzocht of er maatregelen kunnen worden getroffen waardoor de Arenatunnel toch aan de wet kan voldoen, zodat de tunnel, in afwachting van de toekomstige renovatie, weer open kan. De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar van 2022 verwacht.