Parkmakers actief in het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel

Parkmakers

Op de Gaasperdammertunnel in stadsdeel Zuidoost wordt een nieuw park aangelegd. Het park werd begin oktober opgeleverd door Rijkswaterstaat maar er moet nog een hoop gebeuren voordat het een echt park is. In november is begonnen met de aanplant van de eerste bomen.

De gemeente heeft het park nu in beheer en zorgt onder andere voor de beplantingen en verdere inrichting van het park. Afgelopen jaar is er mede dankzij een uitgebreide participatie een inrichtingsvoorstel gemaakt. Om ideeën uit dit voorstel uit te werken is een parkmakersgroep opgestart. De deelnemers zijn aan de slag gegaan met de ideeën die voortgekomen zijn uit het uitgebreide participatietraject eerder dit jaar.

Werkgroepen
Er zijn drie werkgroepen gevormd: Groen, Sport en Kunst & Cultuur en Diversen. Tijdens de eerste bijeenkomst op 2 november in New Metropolis hebben de deelnemers kennisgemaakt met elkaar en hebben ze de verschillende aspecten van het park besproken.

De Werkgroep Groen heeft inmiddels al twee bijeenkomsten gehouden en richt zich onder andere op het realiseren van een bewonerstuin met een kasgebouw in het midden van het park. De Werkgroep Sport heeft met een aantal sportliefhebbers een verkenning over het dak gemaakt om inspiratie op te doen. Als volgende stap organiseren zij een brainstorm met zoveel mogelijk sporters uit verschillende disciplines. De datum wordt nog bekend gemaakt.

In de derde werkgroep worden Kunst & Cultuur en Diverse activiteiten besproken. De groep heeft al veel ideeën verzameld: van een kunstroute naar en door het park of het plaatsen van metrowagons als mogelijke expositieruimte of horecagelegenheid tot het organiseren van foodtruck evenementen in combinatie met culturele evenementen. Er wordt ook nagedacht over een openingsfeest.

Meedenken
In de komende tijd gaan de werkgroepen de plannen verder uitwerken. In het nieuwe jaar willen ze verschillende activiteiten organiseren om zo het park tot leven te brengen. Mensen die mee willen denken over de verdere inrichting en openstelling van het park en mensen die zich aan willen sluiten bij een Parkmakersgroep, kunnen zich aanmelden via: tunnelpark@amsterdam.nl

Ondertussen wordt er in het park hard gewerkt. In november is begonnen met de aanplant van groen wat nog tot maart gaat duren. Binnenkort neemt het college van B&W een besluit over het inrichtingsvoorstel en de naam voor het park.

Nieuws over het park kun je volgen op www.amsterdam.nl/tunnelpark en https://vimeo.com/642243812