De Bijlmerramp herdacht

Op maandagavond 4 oktober werd de Bijlmer Vliegramp herdacht. Het is dan 29 jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Klein Kruitberg. De ramp wordt ieder jaar herdacht op de plek waar het vliegtuig neerstortte, bij de boom die de crash en de brand overleefde: ‘de boom die alles zag’.

Dirk de Jager en Helen Burleson van Stichting Beheer het groeiend Monument en locoburgemeester Rutger Groot Wassink hielden een toespraak. De aanwezigen hielden om 18.35 uur, het tijdstip van de ramp, een minuut stilte. Daarna volgde een kranslegging.

De vliegramp heeft een diepe wond geslagen in het hart van de Bijlmer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven. Onder de slachtoffers waren ook kinderen. Kinderen en volwassenen, in de bloei van hun leven. Daarnaast raakten er vele anderen gewond. De drie bemanningsleden van de Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, hebben de vliegramp ook niet overleefd.  

Crash
Op 4 oktober 1992, om 18.35 uur, 13 minuten na het opstijgen, crashte vlucht LY-1862. De vuurzee was enorm. De impact was gigantisch. Er werd een reddingsactie op touw gezet, die zijn weerga niet kende. Tientallen ziekenhuizen werden in staat van paraatheid gebracht om de slachtoffers op te vangen.

Onderzoek naar de oorzaak van de ramp wees uit dat het vliegtuig in de eerste minuten na het opstijgen van Schiphol twee motoren was verloren. Het vliegtuig zou terugkeren voor een noodlanding, maar werd onbestuurbaar en crashte in de flats Groeneveen en Klein Kruitberg. De Bijlmer was in haar hart geraakt. Het verdriet was onpeilbaar.

Herdenking
Na de vliegramp moesten de flats gedeeltelijk worden gesloopt. Overlevenden en nabestaanden richtten een herdenkingsplaats in bij ‘de boom die alles zag.’ Elk jaar worden daar op 4 oktober de slachtoffers van de Vliegramp herdacht. Tijdens dat moment vliegen er geen vliegtuigen over de Bijlmer.

Zuidoost City vindt het heel belangrijk dat er jaarlijks wordt stilgestaan bij de Bijlmer Vliegramp. Zij heeft het voornemen om volgend jaar, tijdens de 30e herdenking, ook een kranslegging te doen.