Amsterdam Zuidoost viert Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

“Er zijn veel mantelzorgers in Amsterdam Zuidoost. De exacte aantallen weten we niet, omdat veel mensen de zorg voor hun familielid als vanzelfsprekend zien en zich niet realiseren dat hier een term voor is, ‘de Mantelzorg’.”

Aan het woord is Siomara de Getrouwe-Spalburg. Samen met Graziëlla Hunsel Rivero organiseert zij op dinsdag 10 november de Dag van de Mantelzorg in Amsterdam Zuidoost. In heel Nederland worden op deze dag de mantelzorgers in het zonnetje gezet. 

Mantelzorg
Mantelzorg is meer dan alleen de hedendaagse zorg voor elkaar. Mantelzorger ben je als je lange tijd, onbetaald, veel zorg verleent. Deze zorg is meer dan je normaal gesproken van elkaar kunt verwachten. Dankzij deze zorg, is er zelfs minder of geen thuiszorg nodig. 

De Dag van de Mantelzorg is uitgeroepen tot de landelijke dag van waardering voor iedereen die zorg draagt voor een ziek of kwetsbaar familielid of voor een hulpbehoevende vriend, kennis, buur of ander persoon. Die zorg is vaak onzichtbaar en daarom worden in de week van 10 november mantelzorgers in het hele land in het zonnetje gezet. Hun zorg mag gezien worden.

Amsterdam Zuidoost
Dit jaar worden de mantelzorgers in Amsterdam Zuidoost van 12.00 en 16.00 uur kort ontvangen in CEC Meets, Ganzenhoef. Zij krijgen dan een fotomoment en mogen hun Experience Box ophalen. De Experience Box omvat een heerlijk 3 gangenmenu van cateraar Surinaams Buffet Catering en een verrassing van de Zuidoost ondernemers Bloemen de Broer en Naturally Beautiful. Thuis kunnen de mantelzorgers hiervan genieten en er zelf een extra bijzondere middag van maken.

“Het is fantastisch hoe mantelzorgers dag in dag uit de zorg voor hun naaste op zich nemen,” zegt medeorganisator Siomara. “Daar staan we graag bij stil. Dus bent u mantelzorger en heeft u zich nog niet aangemeld? Er worden 250 Experience Boxen uitgedeeld. Zorg ervoor dat u zo’n bijzondere box op kunt halen door u op tijd aan te melden. U verdient het!”

Ook vinden de organisatoren het belangrijk dat de mantelzorgers weten, dat zij er niet alleen voor staan. Amsterdam Zuidoost kent een flink aantal mantelzorgorganisaties. Zij ondersteunen de mantelzorger en geven advies op alle leefgebieden zoals wonen, financiën, vervangende zorg en dagbesteding. Door samen te werken met een netwerk van formele en informele organisaties, kunnen er voldoende mogelijkheden worden gecreëerd om de mantelzorger te ontlasten.

Dag van de Mantelzorg
De Dag van de Mantelzorg in Amsterdam Zuidoost wordt ook dit jaar, mede mogelijk gemaakt door ZOGrace Creative Agency, SiOW organisatieadvies en training en Gemeente Amsterdam. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden via de website: https://dagvandemantelzorgadamzo.nl/aanmelden/