Er is geld voor goede buurtideeën

Het wordt een stuk makkelijker om subsidie aan te vragen voor een maatschappelijk initiatief. Bewoners in Zuidoost die hun eigen groente- en fruitafval inzamelen en er straks gas mee opwekken bijvoorbeeld. Of een groepje buurtgenoten uit Centrum dat werkloze bewoners aan het werk helpt via opdrachten van organisaties en bedrijven in de buurt. Er is 1,6 miljoen euro subsidie beschikbaar en aanvragen kunnen gedaan via één formulier bij één loket terecht.

Het voorstel moet wel goed zijn voor het milieu, banen scheppen of buren bij elkaar krijgen.

Weten wat er nodig is

De nieuwe subsidieregeling is er omdat bewoners vaak goed of beter weten wat er nodig is in de buurt. Ook door de coronacrisis is nog eens gebleken hoe waardevol ideeën van buurtbewoners en -ondernemers zijn. Actieve bewoners en organisaties weten daarnaast grote groepen mensen te bereiken, die vaak bij de overheid niet in beeld zijn.

Eerste miljoen

Aanvragen kunnen tot en met 30 april ingediend voor het eerste 1 miljoen. Het maximale subsidiebedrag is 100.000 euro. Een extern bureau beoordeelt en behandelt de aanvragen maar ook helpt ook met een plan. In mei geeft een externe commissie het college advies over de ingediende aanvragen. De tweede ronde, voor de resterende 600.000 euro, plus het geld dat overblijft uit de eerste ronde, loopt tot 1 september 2021.

Meer informatie over de nieuwe regeling is hier te vinden. Bureau Integraal Maatschappelijk Initiatief: SubsidieIntegraleInitiatieven@amsterdam.nl geeft informatie en helpt bij de plannen.