Eikenprocessierups te lijf in Zuidoost

De bestrijding van de eikenprocessierups is weer begonnen. Het beestje dat haren verliest die niet met het blote oog kunnen worden gezien, maar die voor enorme jeuk en uitslag kan zorgen. De rupsen zijn al uit hun eitjes gekropen en dus is het tijd voor actie.

De gemeente Amsterdam bestrijdt de rups met natuurlijke middelen. Toch is het goed om uit de buurt te blijven van de eikenbomen tijdens en tot twee uur na de bestrijding. De straal waarmee de bomen worden besproeid, is namelijk krachtig.

De strijd aangegaan

In Zuidoost wordt de komende tijd op verschillende plekken de strijd tegen de processierups aangegaan. Dat is in de Wethouder van Wijckstraat, AMC / Meibergdreef, Nieuwersluishof en Nieuwlandhof, Kantershof doorgaande weg, Kikkenstein en Kruitberg, Gulden Kruispad, Arena/De passage en in Driemond bij Jaargetijden.

Vanaf het moment dat de bladeren van de eiken gaan groeien, komen ook de eitjes uit. In de genoemde gebieden worden de eikenbomen besproeid met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes die de rupsen te lijf gaan, waardoor die doodgaan.

Nematoden

Er wordt voor gezorgd dat de nematoden de rupsen deze maand twee keer worden aangevallen, altijd tussen 20.00 en 6.00 uur. Overdag lukt dat niet, omdat de aaltjes gewoonlijk onder de grond leven en geen zonlicht verdragen. Eikenbomen in woonwijken worden zoveel mogelijk vóór middernacht behandeld, zodat er zo min mogelijk overlast is.

Als de rupsen voor de tweede en derde keer vervellen en de blaadjes van de bomen groter worden, is het tijd voor de aanval met een biologisch bacteriepreparaat. Rupsen die daarvan eten, gaan dood.

Nesten

Tijdens de laatste ronde, eind mei, begin juni, worden de nesten weggehaald, precies op het moment dat de rupsen brandharen ontwikkelen. Dat gebeurt met een soort grote stofzuiger of met de hand. Hier wort mee door gegaan tot alle nesten verdwenen zijn, ook als de rupsen vlinders zijn geworden. Dat is belangrijk, omdat lege nesten met achtergebleven brandharen tot wel 8 jaar voor jeuk en allergie kunnen zorgen.

De gemeente wil in 5 jaar tijd de preventieve bestrijding met de helft verminderen, door het natuurlijk aan te pakken. Dit jaar wordt de eerste 11 procent gehaald.

Alles over de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierupsen is te zien via deze link.