Laatste fase van nieuwbouwwijk Switi met veel houten huizen

De laatste fase van nieuwbouwwijk Switi wordt gerealiseerd. Het deel aan de Gooise Kant worden een duurzame wijk met 69 woningen en een parkachtig landschap dat aansluit op het dakterras van de tunnel van de A9. De 24 rijwoningen en 45 appartementen zijn volledig van hout, zelfs het isolatiemateriaal en de liftkern. 

Switi 3C ligt tussen Kelbergen in de K-buurt en het nieuwe dakterras op de tunnel van de A9. Er komen 24 vrije sector rijwoningen van 120 vierkante meter en 45 middeldure koopappartementen van 60 vierkante meter. De rijwoningen hebben aan de ene kant een tuin die overloopt in het parkachtig landschap en aan de andere kant een terras aan het water, dat uitkijkt op Kelbergen in de K-buurt. Het wordt een gemengde buurt voor verschillende doelgroepen. Het ontwerp van de buurt stimuleert ontmoetingen tussen buren. Er is veel ruimte voor groen en de auto is te gast.

De middeldure woningen gaan vermoedelijk iets meer dan 300.000 euro kosten. Samen met de ontwikkelaar kijkt de gemeente of bewoners van Zuidoost met een middeninkomen voorrang kunnen krijgen voor deze koopappartementen. Ook wordt er gedacht aan het inzetten van de zelfbewoningsplicht. Daarnaast wordt de doorstroom voor bewoners van Kelbergen onderzocht.

Alle woningen bestaan uit natuurlijke materialen: bamboe voor de gevels en massief hout voor de constructie en vloeren. Bouwen in hout is namelijk de meest duurzame manier van bouwen. Hout stoot geen CO2 uit, maar slaat het juist op. En het zorgt voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het heeft geen gevolgen voor de brandverzekering of isolatiewaarde, deze voldoen aan de gestelde eisen. Naast hout worden de woningen nog duurzamer door zonnepanelen en waar mogelijk ook groene daken.