Zuidoost viert de kunst

Stadsdeel Zuidoost is een kleurrijke en levendige mix van verschillende nationaliteiten en culturen. Via kunst worden van bewoners verhalen verteld en herkennen ze zichzelf en hun cultuur in kunst. In de tweedelige filmserie Zuidoost viert de Kunst wordt dan ook aandacht besteed aan de belangrijke plaats die kunst inneemt in Zuidoost. Van het bontgekleurde gebouw Heesterveld tot aan het Bijlmer Parktheater. In het tweede deel wordt OSCAM in de Amsterdamse Poort uitgelicht.

OSCAM staat voor het Open Space Contemporary Art Museum. Nieuwe stadsmakers krijgen er de ruimte om hun werk te laten zien. Of dat nou kunst, mode, design of een ambacht is, het kan allemaal. OSCAM wil het creatieve talent in Zuidoost een plek geven.

Community

Samra Asmellash, verantwoordelijk voor de programmering  en productie, heeft een duidelijk beeld van het museum. “Ik zie Oscam als een plek tussen een klassiek museum wat je in je hoofd hebt en de community. We zoeken in de kunstenaar eigenlijk iemand die beide talen spreekt en daar een mooie brug tussen kan slaan.”

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing is het daarmee eens. “OSCAM is een plek waar mode, kunst, vakmanschap maar ook actualiteit bij elkaar komt. OSCAM is wat mij betreft het bruisende hart van Zuidoost.”

Bijzondere ervaring

Ook kunstenaar en architect Zaïra Pourier wordt uitgelicht. Zij vindt rondlopen in Zuidoost een bijzondere ervaring. Ze denkt dat veel bewoners dat zullen herkennen. Zelf komt ze uit een land waar de verbondenheid met de grond heel groot is. De afwisseling in Zuidoost tussen verticale, hoge gebouwen en de horizontale ruimte, geeft haar een groot gevoel van vreugde.

Visie

Haar werk begint als ze weet voor wie ze een gebouw maakt. “Als kunstenaar ben ik geslaagd als mijn bijdrage betekenisvol is voor de bewoners. Als ik hun visie kan vertalen naar de ruimte. Dat zou me echt trots maken.”

Het tweede deel van Zuidoost viert kunst te zien kan via deze link. Meer weten over kunst en cultuur in Amsterdam kan via: www.amsterdam.nl/kunst-cultuur.