Minivergister in Holendrecht verwerkt afval tot energie

Afval van restaurants verzamelen in een vergister en verwerken tot energie. Het kan. Inwoner van Zuidoost, Anne Stijkel, heeft het initiatief genomen om er alvast eentje in het stadsdeel te plaatsen. De eerste vergister is sinds kort een feit en staat op het speelveld van de Groene Hub in Holendrecht.

Er wordt per dag zo’n 15 kubieke meter GroenGas geproduceerd uit 50 kilo groente-, fruit-, en etensresten. Dat scheelt restauranthouders in de buurt flink in afvalstoffenheffing, want zij betalen per kilo. Het GroenGas wordt geleverd aan één van de restaurants. Het wachten is nog even op de vergunning voordat de vergister gaat werken.

Afstappen van oude model

Anne Stijkel: “In samenwerking met instituut Cocratos en lokale restauranthouders zorgen wij er straks voor dat we afstappen van het oude model van afval weggooien. Het afval van de restaurants zal in de vergister worden verwerkt tot energie. Hiermee kunnen wij het klimaat en onszelf dienen vanuit de keuken. Het overstappen op ‘van afval naar grondstof’ levert ook nog eens geld op! Goed voor elkaar, goed voor de aarde, goed voor onze portemonnee.”

Een boost

De vergister is onderdeel van een zogenaamde Donut Deal. Dit zijn lokale initiatieven, opgezet door bewoners of ondernemers in de buurt, om een wijk of buurt zowel op sociaal als duurzaam vlak een boost te geven.

Het plaatsen van de minivergister sluit aan bij de ambitie van het uitvoeringsprogramma ‘Amsterdam Circulair’ om in 2050 een volledige circulaire stad te zijn.