Muntenactie bestaat 20 jaar en gaat door tot zeker 2031

Het is dit voorjaar alweer 20 jaar geleden dat Toon Borst met de ‘Muntenactie‘ begon; de inzameling van allerlei Nederlandse en buitenlandse munten en biljetten. Aanleiding was de invoering van de euro. Sinds 2005 staan op diverse plekken in Amsterdam de zogenaamde Brinkie’s Inzamelbussen. Twintig jaar later heeft de Muntenactie meer dan een half miljoen euro opgeleverd, die ten goede is gekomen aan de Amsterdamse kinderboerderijen en verschillende goede doelen.

Het begon in het voorjaar van 2000, toen moesten de kinderboerderijen in Amsterdam een paar maanden sluiten vanwege Mond en KlauwZeer. Dat betekende geen inkomsten doordat bezoekers niet mochten komen, maar ook geen oud papierinzameling, geen spullen voor de kringloopwinkel, nieuwe leden en zo meer. Omdat negen maanden daarna, de euro werd ingevoerd, nam de toenmalige penningmeester van de kinderboerderij ‘t Brinkie, Toon Borst, het initiatief allerlei buitenlandse munten en biljetten in te zamelen die na 1 januari 2001 niet meer als vakantiegeld zouden worden gebruikt.

Oude melkbussen

De klusjesman van ‘t Brinkie, Bert Bronkhorst, zorgde ervoor dat de eerste oude melkbussen werden omgetoverd tot inzamelbussen met een slot erop met een inwerpgleuf erin. De een was nog mooier dan de andere die in de naburige supermarkten en bakker Jongejans in Gaasperdam alsook bij de supermarkt die ‘ook op de kleintjes let ‘ op het Bijlmerplein werden gezet. Een toepasselijk rijmgedicht werd in elkaar gezet dat tot op de dag van vandaag nog door de inmiddels geheten ‘Muntenman van Amsterdam ‘ gezongen wordt.

Bekende Amsterdammer

De opbrengst in Gaasperdam ging in z’n geheel naar ‘t Brinkie en die van de inzamelbus ging naar de drie kinderboerderijen in Zuidoost. De Muntenactie heeft zich door de jaren heen uitgebreid naar heel Amsterdam en ver daarbuiten. Toon Borst is inmiddels met zijn bakfiets een bekende Amsterdammer die samen met Bert Bronkhorst veel sympathie en respect heeft gekregen van zijn stadsgenoten. Dat bleek wel in 2016 toen hij massaal als Amsterdammer van het Jaar werd verkozen. Een erkenning voor zowel Toon als de onvolprezen bussenschilder Bert die intussen 96 melkbussen heeft omgetoverd tot kunstwerkjes. Twee jaar geleden kreeg Bert dan ook op Koningsdag een lintje van de koning van de burgemeester van Amsterdam.

Goede doelen

Alle Amsterdamse kinderboerderijen profiteren nog steeds van deze Muntenactie. Ook ging er een deel van de opbrengst naar goede doelen kinderprojecten, zoals de zorgboerderij Umang in India voor meervoudig gehandicapte kinderen van de Stichting Bal Anand en naar Ghana voor de internationale school van de Stichting Bokemei. In de afgelopen jaren is er ook geld gedoneerd via bekende vrijwilligersorganisaties BecauseWeCarry en Movement on the Ground voor de kinderen van de vluchtelingen op Lesbos. Giro555, voor rampen, heeft ook regelmatig geld gedoneerd gekregen.

Intussen staat de thermometer op een totale opbrengst van 540.000 euro. Een mooi bedrag, maar het weerhoudt Toon en Bert er niet van om door te gaan. Zij hopen in 2031 hun 30-jarig bestaan te vieren.

Voor meer informatie en adressen waar ‘oud geld’ kan gedeponeerd: www.muntenactie.nl.